petitet

Páginas: 8 (1951 palabras) Publicado: 5 de junio de 2014
Sopa de plàstic del Pacífic


La sopa de plàstic es troba a la deriva septentrional del Pacífic
La sopa de plàstic del Pacífic, també anomenada illa de plàstic o Great Pacific Garbage Patch en anglès, és un corrent marí ple de deixalles marines a la zona centre nord de l'oceà Pacífic. Es troba situada aproximadament entre les latituds 135° a 155° O i 35° a 42° N. S'estima que té un radi de1500 km i s'han trobat plàstics a més de 200 metres de profunditat.

La sopa de plàstic es caracteritza per concentracions excepcionalment altes de plàstic suspès i altres deixalles que han estat atrapades per les corrents de la deriva septentrional del Pacífic. Tot i la seva grandària i densitat, la sopa de plàstic no és visible des de les fotografies per satèl·lit a causa del fet que el seucontingut es troba sota la superfície de l'oceà.

Taula de continguts [amaga]
1 Descobriment
2 Formació
3 Fonts contaminants
4 Foto degradació Plàstica en l'Oceà
5 Impacte en la vida marina
6 Vegeu també
7 Referències
8 Enllaços externs
Descobriment[modifica | modifica el codi]
L'existència de la sopa del plàstic del Pacífic es va predir en un article de 1988 publicat per l'AdministracióNacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA) dels Estats Units. La predicció es basava en els resultats obtinguts per diversos investigadors amb base a Alaska, entre 1985 i 1988. On van trobar plàstic neustònic a l'Oceà Pacífic septentrional. Aquesta investigació va trobar una alta concentració de deixalles marines en les regions regides per patrons particulars dels corrents oceànics.

Extrapolantels resultats trobats al Mar de Japó, els investigadors postulaven que troballes similars es farien en altres parts de l'Oceà Pacífic, on els corrents predominants eren favorables a la creació d'organismes relativament estable d'aigua. Van mencionar específicament la Deriva septentrional del Pacífic.

L'existència de la taca d'escombraries ha rebut una atenció pública àmplia i científica desprésd'haver estat documentat en diversos articles escrits per Charles Moore, amb seu a Califòrnia, capità de vaixell i investigador de l'oceà. Moore, tornant a casa a través de la Deriva septentrional del Pacífic, després de competir a la cursa en vaixell Transpac, es va topar amb una enorme extensió de deixalles surant.

Moore va alertar l'oceanògraf Curtis Ebbesmeyer de l'existència del fenomen,que va ser designat la regió de la "Eastern Garbage Patch" (EGP).La zona apareix amb freqüència en els informes dels mitjans de comunicació com un exemple excepcional de la contaminació marina.

Formació[modifica | modifica el codi]
Com altres àrees on es concentren les deixalles marines en els oceans mundials, la Sopa de plàstic del Pacífic s'ha format gradualment en els últims temps com aresultat de la pol·lució marina aglomerada per l'acció dels corrents. La sopa de plàstic ocupa una extensa i relativament estacionària regió de l'Oceà Pacifico Nord, unit al Vòrtex del Pacifico Nord (una àrea remota comunament referida com les "Horse Latitudes"). La marca deixada per la rotació del Vòrtex del Pacífic Nord s'assenyala amb material de deixalla al voltant de l'Oceà Pacific Nord, incloentles aigües costaneres de Nord-amèrica i Japó. Així com els materials són capturats pels corrents interns el vent dels corrents en la superfície gradualment mouen les deixalles flotants al voltant del centre, atrapant-lo en la regió.

Fonts contaminants[modifica | modifica el codi]
S'ha estimat que el 80% de les escombraries ve de terra ferma i el 20% dels vaixells. Els corrents duen deixallesdes de la costa Oest de Nord-amèrica cap al Vòrtex en aproximadament 5 anys, i les deixalles de les costa d'Àsia en un any o menys.

Un projecte internacional liderat pel dr. Hideshige Takada de la Universitat de Tòquio estudia grans de plàstic de platges al voltant del món per a proveir futures pistes sobre l'origen dels plàstics oceànics, incloent els de la sopa de plàstic del Pacific....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS