pilota valenciana

Páginas: 8 (1946 palabras) Publicado: 29 de abril de 2014
 PILOTA VALENCIANA
1-MODALITATS DE JOC:
-RASPALL: es una modalitat d’estil directe. Es juga al carrer i al trinquet.
La partida comença quan un jugador realitza el traure botant la pilota a la pedra, si està al carrer, o al dau, si es troba al trinquet. No importa el nombre de bots que pegue i, es pot jugar a l'aire, per terra, etc. Els contraris, la tornaran colpejant-la amb lamà intentant que la pilota passe més enllà de la ratlla de quinze dels seus adversaris , els quals intentaran aconseguir el mateix amb la ratlla del rest. Cada vegada que la pilota passa la ratlla de quinze i fa més d'un bot sense ser tornada a l'aire, es guanya un quinze.
Si la pilota es para entre el públic o a la portalada d'una casa, es posarà al centre del carrer, en línia d'on s'haviaparat i, parada en terra, la colpejarà amb la mà no dominant un jugador de l'equip adversari del que l'havia jugada per última vegada.
Al trinquet tot és igual sols que s'inicia des del dau i els objectius són el tamborí de l'adversari, o el frontó, evitant que la jugue al rebot i, a més a més els del rest poden aconseguir quinze enviant la pilota a les llotges o a la galeria, o per terra més enllàde la línia frontal del dau. Al trinquet, quan la pilota va a l'escala es pararà i es jugarà amb la mà dominant.

FRONTÓ: Modalitat de joc indirecte on la pilota ha de colpejar cada vegada en el frontis abans que la colpege el jugador adversari, jugant-la sempre de bo, o siga al primer bot o a l'aire.
La partida s'inicia quan un jugador d'un equip bota la pilota abans de la ratlla (d) i lacolpeja fort contra el frontis, fent que la pilota pegue dalt la xapa de falta i passe la ratlla de falta de traure (d), procurant que el primer bot siga abans de la línia de passa (b). Un jugador de l'equip adversari la jugarà a l'aire o al primer bot de la manera que més li convinga, fent que pegue per dalt la xapa del frontis.
Continua el joc fins que un dels dos equips guanye el quinze, la qualcosa passarà quan l'equip adversari no jugue la pilota al primer bot o a l'aire, no pegue la pilota dalt la xapa, toque la pilota alguna línia, no colpege la pilota amb la mà o falle la treta.
GALOTXA: Modalitat de joc directe, on hi ha dos equips (un al dau i l'altre al rest), separats per la corda, els quals intentaran jugar la pilota passant-la per dalt la corda central, jugant-la sempre debo, o siga al primer bot o a l'aire. La partida s'inicia amb la ferida, que consistix a llançar la pilota intentant aconseguir que passe per dalt les dos cordes i caiga al dau, on el galotxer, si pot, la jugarà de volea, o qui està situat darrere seu la jugarà al primer bot. Si tornen la pilota de bo, i aconseguixen passar-la per dalt la corda, s'iniciarà el joc i es jugarà la pilota entre uns ialtres, passant-la sempre per dalt la corda de falta i oblidant-se de la de galotxa, fins que un dels dos equips aconseguisca fer un quinze.
2-INSTALACIONS ESPORTIVES:
-FRONTÓ: Modalitat de joc indirecte on la pilota ha de colpejar cada vegada en el frontis abans que la colpege el jugador adversari, jugant-la sempre de bo, o siga al primer bot o a l'aire.
Es juga al frontó.
Per jugar calconsiderar el tamborí (a), la ratlla de traure (c) i falta de traure (d), la ratlla de passa de traure (b) i el frontis (f). El frontó té una llargària de 25 metres. S'usa la pilota de tec, amb un pes de 45-50 g.
-CARRER: El carrer ha de ser llarg i ample, i que permeta jugar sense obstacles (i els que hi haja seran aprofitats). Alguns pobles han construït carrers artificials que imiten els detallsdels autèntics, tals com finestres, balcons o portes. És molt prestigiat el Carrer de pilota de Meliana. Al carrer es juga a Galotxa, Llargues i Raspall.
-TRINQUET: És un recinte tancat de forma rectangular d'entre 40 i 65 m de llarg i entre 9 i 11 m d'ample. Les dues parets més llargues, denominades muralles, tenen una alçada pareguda a l'ample del recinte. Una de les dues muralles compta amb...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • pilota valenciana
  • Pilota Valenciana
  • PILOTA VALENCIANA
  • Pilota Valenciana
  • Pilota Valenciana
  • Pilota Valenciana
  • Pilota Valenciana
  • pilota valenciana

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS