pilota valenciana

Páginas: 5 (1073 palabras) Publicado: 29 de noviembre de 2014


PILOTA VALENCIANA




Nom:Andrea Montaner Fernandez
Curs:4t
ÍNDEX

1.Introducció. Història.
2.Regles del joc.
3.Ubicacions.
4.Jugadors.
5. Valoració final.










1.INTRODUCCIÓ: HISTÒRIA
"Els orígens de la pilota valenciana no es coneixen amb certesa, però se suposa comunament per a haver sigutderivat de la medieval Jeu de Paume , junt amb diversos altres esports de handbol d'Europa. Jeu de Paume es documenta a París en 1292, ja hi havia 13 tallers de boles i moltes tripots (courtfields) , es va jugar per primera vegada amb les mans, i el sistema de puntuació va ser molt semblant a l'actual Comunitat Valenciana. Hi havia tantes semblances amb el esport de la pilota valenciana que, en elsegle 16, l'humanista Joan Lluís Vives va comparar ambdós partits en els seus Diàlegs i va reclamar que siguen exactament el mateix a pesar d'algunes diferències de menor importància. Sent jugat per persones de classe baixa i els nobles de classe alta, la pilota valenciana era molt popular: El 14 de juny 1391 Ciutat de València Consell infructuosament va prohibir que es jugarà en els carrers, peròaçò va provocar l'expansió de trinquets (courtfields) , hi ha eren tants com 13, només en eixa ciutat en el segle 16. Més tard, els nobles van abandonar el joc de handbol en favor de '"' nets els esports "y així pilota van passar a ser propietat de les classes mitjanes i baixes, la qual cosa va portar a l'aparició dels primers jugadors professionals i l'auge dels jocs d'atzar i el desafiamentdels partits. Perxa va evolucionar en Galotxa , i que al seu torn va donar lloc a Escala i corda , mentres Raspall encara es va jugar en ambdós courtfields. Hui en dia , la pilota valenciana es juga en tota la Comunitat Valenciana, però cada zona te la seua varietat preferida. La popularitat d'este esport està creixent de nou amb la construcció de noves cortifields en les escoles, les transmissionssetmanals en la televisió pública valenciana , la gestió d'una empresa professional (ValNet) i els Campionats Internacionals de Handbol amb països en què es juguen estos esports amb un origen comú."






2.REGLES DEL JOC

Els equips solen estar compostos per 2 o 3 persones. El joc comença quan un jugador de la resta es col·loca en la pedra per a realitzar el servici. (la pedra estacol·locada en el camp del dau) . Haurà de botar la pilota en la pedra i colpejar la pilota. Este colp ha de rebotar en la muralla de la part del dau, per damunt de l'esbossa de ferir, botar en l'escala i que caiga en el dau, on un jugador de l'altre equip, el dauer, la jugarà a l'aire o al primer bot, segons convinga. Des del moment del servici, els dos equips hauran de passar-se la pilota d'un camp al'altre per damunt de la corda. Es poden aconseguir punts de diverses maneres: Quan la pilota passa per davall de la corda, comet falta l'equip que l'ha llançat i per tant, punt l'equip contrari. Quan la pilota dóna 2 bots, el punt és per a qui la llança. Si la pilota arriba a les galeries curtes i es queda allí, es porta el punt l'equip que la va llançar. Si la pilota arriba a les galeries curtes ies queda allí, es porta el punt l'equip que la va llançar. Si es queda en les galeries llargues, és falta per a l'equip que la llança fins allí, i el punt se'l porta l'equip contrari. Si la pilota no es queda parada en les galeries, i torna a caure, el joc continua com si la pilota haguera rebotat en la paret. Si un jugador toca la pilota 2 vegades seguides, comet falta. Si no es colpeja amb lamà, també és falta. Si el feridor falla en qualsevol aspecte del servici, també es comet falta i el punt se'l porta l'equip contrari.



3.UBICACIONS

El lloc on es juga a l'escala i corda és el trinquet, que té una longitud entre 55 i 60 metres. Està compost per diversos elements que formen part d'esta modalitat de pilota valenciana.
El DAU: és un quadrat de 2.7x3 metres. És el lloc on...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • pilota valenciana
  • Pilota Valenciana
  • PILOTA VALENCIANA
  • Pilota Valenciana
  • Pilota Valenciana
  • Pilota Valenciana
  • Pilota Valenciana
  • La pilota valenciana

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS