Plaça del diamant

Páginas: 13 (3047 palabras) Publicado: 30 de abril de 2011
Índex

▪ Argument 2

▪ Anàlisi dels personatges 4

▪ Anàlisi de l’obra 7

▪ Mercè Rodoreda i la seva obra 9
Argument

Aquesta novel·la, titulada La Plaça del Diamant, escrita per Mercè Rodoreda, narra la història d’una noia, la Natàlia, a qui li toca viure els difícils anys de la guerra i la postguerra i afrontar-los amb el màxim esforç possible.
LaNatàlia va conèixer en Quimet en una ball a la Plaça del Diamant durant la Festa Major de Gràcia. Des d’aquell dia, en Quimet començà a anomenar-la Colometa.
Després de festejar un temps amb en Quimet i d’anul·lar el seu prometatge amb en Pere, company de feina en la pastisseria, la Colometa i en Quimet es van casar. Es van comprar un pis, el qual va ser decorat amb l’ajuda d’en Mateu i d’enCintet, amics del matrimoni.
Al cap d’un temps i durant tot l’hivern, en Quimet començà a queixar-se de mal de cama. La senyora Enriqueta deia que només ho feia per cridar l’atenció, però de tant queixar-se, la Colometa estava preocupada.
A partir de llavors, la mare d’en Quimet anuncià que la Natàlia estava embarassada. Va tenir un nen, l’Antoni.
Un dia, en Quimet trobà un colom ferit i el curà.Després, un cop recuperat, li va portar una femella per a què criessin. Així va ser com construí un colomar a la golfa. Al llarg del temps, anava portant noves parelles de coloms que entraven i sortien de la casa amb total llibertat.
La Colometa va tornar a quedar-se embarassada i va tenir la Rita.
Poc després, en Quimet va començar a fer el cuc. Cada vegada hi havia menys feina a la botiga perquèels rics, molestos amb la República, ja no es volien fer restaurar els mobles. La família passava gana i, per això, la Colometa va treballar com a dona de fer feines a casa d’uns senyors gràcies a la senyora Enriqueta.
Quan anava a treballar, la Colometa deixava els nens tancats al menjador. Un dia, quan arribà, els va veure envoltats de coloms, cosa que va fer que comencés a estar tipa de tantsocells; però no deia res perquè a en Quimet li agradaven molt, fins i tot va comunicar una habitació amb la golfa per a posar-hi els covadors.
Paral·lelament, en Mateu s’enamora de la Griselda, amb qui va tenir una filla, però al cap del temps, la Griselda s’enamorà d’un altre home, i en Mateu quedà molt trist.
Llavors, la mare d’en Quimet, una setmana després de veure els coloms, va morir.
Undia, la Colometa no va poder suportar més els coloms i, ja farta, va començar a sacsejar els ous a mig covar per evitar que en nasquessin més.
En Quimet, que era republicà, va anar al front d’Aragó amb en Mateu i en Cintet a fer la guerra. De tant en tant, venien a visitar la família.
Els amos pels quals la Colometa treballava no volien tenir a una noia el marit de la qual fos republicà i, perevitar problemes, acomiadaren la Natàlia, però aconseguí una altra feina a l’Ajuntament.
La Colometa cada dia tenia menys menjar. La Julieta, amiga de la protagonista, li aconsellà posar l’Antoni en una colònia per a què al menys pogués menjar.
Al cap d’uns dies, un milicià comunicà a la Natàlia que en Quimet i en Cintet havien mort. Un temps després, en Mateu també morí afusellat a una plaça.Cada dia passaven més gana. La Natàlia s’ho va vendre tot, va trobar dues feines més, en una porteria i al cinema. No podia suportar la situació, i per això, decidí suïcidar-se prenent salfumant. Va anar a l’adroguer a comprar-ne, i quan ja sortia de la botiga, el botiguer la cridà que s’havia equivocat i que en comptes de salfumant li havia donat lleixiu. L’adroguer ho aprofità per demanar-li detreballar a casa seva. Ella ho acceptà i deixà la idea del suïcidi.
Cada dia els problemes de menjar disminuïen més gràcies a què l’adroguer, que també es deia Antoni, li donava aliments.
Al cap d’uns mesos, l’adroguer li demanà matrimoni i la Natàlia va dir que sí. Després de tres mesos es van casar i els nens van començar a anar a escola.
La situació començava a millorar. Eren anys feliços...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La plaça del diamant
  • La plaça del diamant
  • la plaça del diamant
  • La plaça del diamant
  • plaça del diamant
  • Plaça del diamant
  • La plaça del diamant
  • la plaça del diamant

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS