Plantas

Páginas: 14 (3401 palabras) Publicado: 13 de agosto de 2012
Què és una planta?

Actualment es denominen plantes a aquells organismes — individus o espècies — que formen part del regne Plantae. Ocorre que la circumscripció actual (la definició del que ara abasta) el regne Plantae és diferent de la seva circumscripció en el passat, i molt diferent de la de l'antic i abandonat «regne vegetal.



Concepció tradicional de Plantae

Inicialment ladiversitat dels éssers vius va ser categoritzada com a pertanyent exclusivament a dos regnes: el dels animals ("Animalia") i el de les plantes ("Plantae"). Fins a finals del segle XIX, eren els dos únics regnes en els quals s'agrupaven els éssers vius, i cada grup nou era catalogat bé com a animal, o bé com a planta. A causa d'això, van ser circunscriptos com "plantes" una diversitat de grups—actualment situats en altres regnes—, perquè conjuntament posseïen l'única característica comuna de no ingerir aliments com ho feien els animals. Quan es trobava un organisme "dubtós", ho cridaven "animal" si ingeria aliments, i "planta". Així van ser cridades "plantes": les cianobacterias, els fongs, tots els taxons agrupats sota el nom de "algues", i les plantes terrestres.

Plantes terrestres i alguesLlavors va quedar com a part del regne Plantae el que comunament coneixem com "plantes terrestres i algues". Definir al regne Plantae a través de les seves característiques es va tornar més fàcil: pertanyen al regne Plantae tots els organismes eucariotes multicelulares que obtenen l'energia per créixer i realitzar les seves activitats de la llum del Sol, energia que prenen a través del procés defotosíntesi, procés que ocorre en els seus cloroplasts amb ajuda d'alguna forma de clorofil·la. Això no és obstacle perquè algunes d'elles, secundàriament, hagin evolucionat cap a una adaptació al saprofitismo, al hemiparasitismo o al parasitisme.

Caràcters diferencials de les plantes

Aquí definides com a sinònim de "Embriofitas". Per a una discussió més detallada d'aquest grup seguirl'enllaç.



Nivell cel·lular: Eucariotas.

Nutrició: fotosíntesi, respiració i transpiració.

Metabolisme de l'oxigen: necessari

Reproducció i desenvolupament: asexual. Sexual, amb gàmetas i zigot, i amb esporas haploides (haplo-diploides).

Tipus de vida: pluricelulares amb i sense teixits. Immòbils.

Estructura i funcions: amb plasmodesmos. Amb teixits cel·lulars variats. Paretcel·lular amb cel·lulosa. Amb moviment intracel·lular. Es formen compostos secundaris metabòlics: antocianos, flavonas.

Les plantes són eucariotes que van evolucionar a partir d'algues verdes del grup Chlorophyta durant el Paleozoic, aquestes algues van colonitzar les zones emergides, gràcies a una sèrie d'adaptacions a la xerofilia que van originar el grup dels Embriófitos. Els embriófitos presentenalternança de generacions heterofásica i heteromorfa, són plantes adaptades a la vida terrestre amb òrgans apendiculares, també anomenats cormobiontes.



Protocormófitos o briòfits (divisió Bryophyta), molsas, licopodios i hepàticas.

Els briòfits són petites plantes confinades a ambients humits, a més necessiten aigua líquida per a la fecundació. En el període Silúrico van aparèixer novesformes d'embriófitos, amb millors adaptacions a la xericidad, la qual cosa els va permetre la conquesta d'amplis espais, es considera que les primeres plantes que van abandonar l'ambient líquid i van conquistar la superfície terrestre van ser molses semblants al Physcomitrella patens fa ca. 450 milions d'anys. Aquesta millora va permetre una radiació massiva en el Devónico el que els va ferdominar el paisatge. Aquest grup presenta, típicament, cutículas resistents a la dessecació i teixits vasculars, que transporten l'aigua a través de l'organisme, la qual cosa dóna origen al terme "plantes vasculars". El esporófito funciona com un individu separat.



Cormófitos o plantes vasculars.

Pteridófitos (divisió Pteridophyta).

Les plantes vasculars inclouen, com a subgrup, als...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Plantas
  • Las plantas
  • Las Plantas
  • Las Plantas
  • las plantas
  • las plantas
  • Plantas
  • Las Plantas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS