PLATÓ: La República

Páginas: 4 (962 palabras) Publicado: 10 de abril de 2014
TEXT

“- Considera si el règim de vida i la classe d’habitació que proposo als guardians és l’adequat. Vull, en primer lloc, que cap d’ells no tingui res propi que no sigui l’absolutamentnecessari; que no tinguin casa ni rebost on no pugui entrar tothom. Pel que fa a l’aliment, s’ordenarà que rebin de la resta de ciutadans una retribució adequada, ni més gran ni més petita que la que necesitenanualment uns guerrers foros, sobris i valents. Que mengin asseguts en taules comunes i que visquin junts com han de viure els guerrers en campanya. S’els farà entendre que els déus han posat en saànima or i argent divins i que, per tant, no tenen cap necessitat d’or i argent dels homes; que no els és permès de tacar la possessió d’aquest or inmortal amb la barreja d’or terrenal; que l’or queells tenen és pur, mentre que els homes ha estat sempre origen de molts crims; que a ells, a diferència d’altres ciutadans, els està prohibit de manejar i tocar or i argent, guardar-ne per a ells,adornar-se’n els vestits, beure en copes d’aquests metalls. Només així podran salvarse a ells mateixos i salvar la ciutat; perquè si adquiriesen terra, casa i diner s’hauran d’anomenar empresaris i pagesosmés que no pas guardians, i de defensors dels altres ciutadans, passarien a ser tirans i enemics.”

PLATÓ: La República, 417- 418

PREGUNTES:

1.- De què va el text?
El text de Plató tracta dela vida i de les facultats i virtuts que tenen que tenir els guardians, que son els guerrers que es dediquen ha defensar la ciutat.

2.- Posa-li un títol filosòfic (no superior a una línea).
Elcamí d’un bon guerrer.

3.- Relaciona aquest text, amb tot allò que sàpigues de l’autor, fet a classe fins ara: “El Mite de la caverna”, “El Mite del carro alat”, “El Mite dels metalls”, etc.
Platóposa en origen de la societat en la necesitat de una cooperació entre els homes per la satisfacció de les necesitats humanes. El principi de la divisió del treball segons el grau de coneixement, les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Republica de plató
  • LA REPÚBLICA de Plató
  • República De Plató
  • Plató (la república)
  • República
  • Plató Llibre De La República
  • Plató. república, 534c
  • Puerto Plata Republica Dominicana

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS