PLATÓ: LES MATEMÀTIQUES I LA DIALÈCTICA I LES HIPÒTESIS EN LES DUES DISCIPLINES

Páginas: 4 (857 palabras) Publicado: 16 de noviembre de 2014
Plató ens diu que la dialèctica és la única ciència que ens permet superar les hipòtesis matemàtiques i aconseguir els principis , els primers principis. Ho fa utilitzant les veritables hipòtesis queno són ja principis indemostrables com ho són en les matemàtiques, sinó escalons i trampolins que ens portaran, superant-les, als vertaders principis: les Idees. Aquesta afirmació és un bon resum debona part de la filosofia platònica, tant pel que fa a aquestos capítols, com a la totalitat del seu llibre VI i VII de la República. Analitzem més detingudament el que ens diu:

1- “ La ciènciadialèctica ...”. Després d’haver vist en el procés educatiu les disciplines i els mètodes que ens han de pujar poc a poc, de manera pausada, cap a la contemplació de la idea de BÉ ( representat en elmite pel sol), únicament hi ha una disciplina – i el seu mètode – que pot aportar-nos el coneixement d’eixa realitat, de la idea de BÉ : LA DIALÈCTICA. Cap altra, ni tan sols les matemàtiques, ho podenfer.

2- “El mètode dialèctic és l’únic que deixant de banda les hipòtesis...”: En la divisió que hi trobem a nivell ontològic entre el món sensible i el món intel·ligible, Plató considera que hitrobem unes disciplines vàlides per poder passar del coneixement del món sensible al coneixement del món intel·ligible: les matemàtiques ( aritmètica, geometria plana, geometria de volums, astronomia iharmonia) Aquestes ja no ens parlaran de coses sensibles, canviants, poc fiables, generacionals; més bé ens faran conèixer realitats superiors, divines, immutables, eternes, autèntiques. De les cosessensibles i que únicament ens proporcionen un coneixement relatiu, passen a un coneixement absolut i sòlid, autèntic: coneixement de la realitat intel·ligible que gràcies a les matemàtiques podemaprendre i conèixer ( a partir d’allò sensible però sense allò sensible- superant-ho, adquirim allò intel·ligible i que crida a la investigació.)
Tot i això, la matemàtica no és l’última i més divina de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Plató
  • Plató: Teoria de l'educació, matemàtiques i dialèctica. (Valencià)
  • Matemàtiques i veritat en platò
  • Plató ciència dialèctica i les arts
  • Compendi sobre la situació i la tasca de la diàlectica(plató)
  • Les Matemàtiques I L'Aviació.
  • ressenya de llengua i dialecte
  • Plato i Ebbinghaus

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS