Plató Sobre El Coneixement

Páginas: 2 (391 palabras) Publicado: 11 de noviembre de 2015

—Per tant, és obvi que, si la geometria ens obliga a contemplar l’essència, convé que l’acceptem. I que, ben al contrari, no l’acceptem si no va més enllà de les coses que canvien.
—Això està bendit.
—Doncs bé —vaig agregar—, no crec que cap dels experts en geometria, per poca pràctica que hi tingui, pugui dubtar que aquesta ciència tracta de coses que no es corresponen amb allò que diuenaquells que la practiquen.
—Com? —va preguntar.
—Diuen moltes coses que per força resulten ridícules, ja que parlen com si realment manipulessin els objectes i com si les seves paraules només tinguessinuna finalitat pràctica, tot adornant el seu llenguatge amb termes com ara «quadrar», «perllongar» i «afegir». I, no obstant això, tota aquesta ciència es dirigeix fonamentalment al coneixement.
—Sí,és ben cert —va dir.
—No voldràs convenir també en el que vaig a dir-te ara?
—En què?
—Que aquesta és una ciència del coneixement de l’ésser, però no d’allò que està subjecte al canvi i a la mort.—Conforme en tot amb això —va dir—, doncs, sens dubte, la geometria és una ciència del que sempre és.
—Per tant, benvolgut amic, conduirà l’ànima cap a la veritat i disposarà la ment del filòsof perquè elevila seva mirada cap a dalt en lloc de dirigir-la a les coses de baix, que ara contemplem sense haver de fer-ho.

PLATÓ. República, 526

1. Expliqueu breument les idees principals del text i com hiapareixen relacionades (entre 40 i 80 paraules). [2 punts]

2. Expliqueu breument el significat, en el text, de les paraules o expressions següents (entre 5 i 15 paraules en cada cas): [1 punt]
a)«essència»
b) «les coses que canvien»

3. Per què diu Plató que la geometria «conduirà l’ànima cap a la veritat i disposarà la ment del filòsof perquè elevi la seva mirada cap a dalt»? Feu referència alsaspectes del pensament de Plató que siguin pertinents, encara que no apareguin explícitament en el text.[3 punts]

4. Compareu la concepció platònica del coneixement amb una altra concepció del...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Coneixement de Plató
  • Actividades Sobre Plató
  • Resumen sobre la era de la plata
  • Ensayo sobre River Plate y su actualidad
  • ensayo sobre libro plata quemada
  • el coneixement
  • Sobre Plato
  • Sobre La Apolog A De S Crates En Plat N

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS