Plató I Descartes

Páginas: 2 (319 palabras) Publicado: 24 de febrero de 2013
Plató i Descartes

Plató i Descartes són dos filòsofs que van néixer en èpoques molt diferents, però tots dos han estat uns grans referents en la història de la filosofia. Plató fou un delsmàxims representants del corrent idealista i Descartes, del racionalista. Tot seguit enumeraré un llista de diferències i similituds entre aquets dos autors:

En el terreny del coneixement, destaquem quetots dos creuen en les idees innates però les defineixen de maneres diferents. Plató afirma que les idees innates es troben al món intangible. En canvi, Descartes postula que existeixen tres tipusd’idees (innates, adventícies, factícies). Les innates, les portem amb nosaltres des de que naixem. A més, aquestes són utilitzades mitjançant l’enteniment.

D’altra banda, en aquest mateix apartat,podem parla dels diferents mètodes que fan servir tots dos filòsofs. Plató defensa la dialèctica com a camí per arribar al saber vertader, mitjançant aquesta farem veure al interlocutor que estaequivocat. Per contra, Descartes utilitza un mètode que parteix del dubte i de l’única veritat absoluta, res cogitans (jo penso, doncs sóc). Aquesta es fonamenta en quatre normes bàsiques: regla u, noacceptar com a vertader res que no se’ns presenti clar i distint; regla dos, reduir tot allò complex que hem analitzat a simple; regla tres, síntesi de quelcom analitzat; i regla quatre, repàs delprocés seguit.
Un altre punt en comú entre Descartes i Plató és que tots dos són dualistes, però els seus raonaments tenen algunes diferències. Descartes afirma que l’ànima (immutable) i el cos(divisible) són diferents i independents. Encara que aquest dos elements estan relacionats mitjançant la glàndula pineal, no són com un pilot i la seva nau. En canvi, Plató afirma que la relació cos i ànimaés violenta. L’ànima cau al món sensible, violentament, i esdevé “presonera” del cos. Aquesta oblida totes les idees innates que posseïa i ha de recordar, reminiscència, si vol tornar al seu...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Filosofia, pregunta de relacionar (Kant, Descartes i Plató)
  • Plató, Descartes, Mill I Nietzsche
  • COMPARAR A DESCARTES Y PLAT N
  • comparació plató descartes
  • Matemàtiques i veritat en platò
  • Plató
  • Plato i Ebbinghaus
  • Relació entre Plató i Màtrix

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS