Plató

Páginas: 7 (1722 palabras) Publicado: 24 de marzo de 2011
PLATÓ
427-348 aC (s.IV)
VIDA
Neix al començament de la Guerra del Peloponés (Atenes vs. Esparta, perd atenes, 431-404 aC) pel que viu en plena crisis atenenca. Malgrat que el context no fos favorable, la filosofia està en el seu millor moment.
El seu veritable nom era Aristòcles, però l'anomenaven “Platys”. Hi ha diferents teories sobre el significat: pot ser “home d'espatlles amples” o bé“home de front gran”.
Té origen aristocràtic per part de pare, pel que rep una educació privilegiada, i fou deixeble de Cràtil i Sòcrates.
Va conèixer Sòcrates l'any 407 aC, als 20 anys, i es va fer un deixeble incondicional.
A part de les influències intel·lectuals, Sòcrates és el model d'home just, bo i per sobre de qualsevol circumstància moral. A la Carta VII diu que Sòcrates fou: el més justdels homes . Tot i que Sòcrates no va ser l'únic filòsof que el va influir si que és el més important i el protagonista de tots els diàlegs excepte l'últim (Les Lleis) . Plató abans de ser deixeble de Sòcrates, havia estat influït pel sofista Cràtil que estava molt interessat pel tema de les definicions però quan coneix a Sòcrates, rebutja a Cràtil perquè el considera relativista.
La seva obramestra és “De Republica”, La República, on parla sobre de la seva pròpia experiència.
Fou un home intel·lectual, i s'interessà per l'art, la música, l'aritmètica, geomètrica, l'anatomia, la dialèctica... com era comú en els autors grecs.

INFLUÈNCIES
• Heràclit: Quan Plató parla del món sensible que canvia, s'inspira en Heràclit. També ho fa quan parla de dialèctica, és a dir, el sentit de ladialèctica, i la teoria dels contraris.
• Pitagòrics: Estreu les teories relacionades amb la geometria. De fet, la escola pitagòrica tenia la màxima següent: No entri ningú a aquesta acadèmia que no sàpiga geometria”. Les matemàtiques representen un gran sentit de l'abstracció i de pensament, i per entendre-les cal l'ús de la raó.
També comparteix amb els pitagòrics la idea de la reencarnaciói l'immortalitat de l'ànima, i el premi i el càstig de l'ànima. Plató parla de la reminiscència.
• Parmènides: D'aquest presocràtic extreu el món de les idees, la realitat de l'èsser, els arquetips i els ideals... i els cultes òrfics.
• De Sòcrates: Sòcrates va influir d'una manera molt clara, especialment en els seus diàlegs. La maièutica es veu en aquests textos, i pren una gran rellevància,ja que és el mètode clau.

OBRES
Hi ha 4 periodes de Plató:
-Periode Socràtic: No supera l'ignorància Socràtica, es veu clarament la influència de Sòcrates. Les obres que s'emmarquen dins d'aquests període són:
L'apologia de Sòcrates
Els diàlegs (El Crito, Lisis, Protàgores, Laques, Càrmides, Eufritró)
(*els diàlegs prenen una estructura seguint el mètode socràtic, i la maièutica)-Període de transició: Pren una visió pesimista sobre l'home, la bellesa, els mites. Fa una crítica als sofistes. Comença a presentar la seva teoria sobre el coneixement, és a dir, tracta sobre epistamologia. Es veuen les influències pitagòriques. Les obres dins d'aquest període són:
Hipíes, Gòrgies, Manó, Càtil
El banquet*
(*situada a caball entre aquest període i el de maduresa)
-Període demaduresa: Parla sobre les teories de les idees, desenvolupa l'epistamologia que comença en el període anterior, parla sobre l'organització de l'Estat i sobre la dialècica. És la seva època més brillant. En aquest periode trobem:
Fadó
Fedra
La República*
(*és la seva obra mestra, la més extensa i la més brillant, apunts apart)
-Senectute (Periode de vellesa): Té dos autobiografies Les lleis i Cartes.Trobem les següents obres:
Filabó, El polític, Tifreu
Críties, Teetet , Parmènides
El sofista

IDEES DE PLATÓ
Situem a Plató en el període ontològic, on es fa una síntesi dels dos periodes anteriors (cosmològic i antropològic) pel que parla tant de l'arkhé i la natura, com de l'home i la societat. A més, Plató intenta fer una una síntesi, també, de les diferents teories que corren en...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • plata
  • plata
  • La plataas
  • Plató
  • Plató
  • Las platas
  • plater
  • Plato

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS