Plató

Páginas: 9 (2134 palabras) Publicado: 3 de junio de 2013
PLATÓ
TEORIA DE LES IDEES
Els dos mons: Per a Plató la realitat es doble, a part del món sensible (material), el món que es pot conèixer amb els sentits, hi ha un altre món, el qual s'anomena món intel·ligible. Aquest món només es pot conèixer amb d'intel·lecte, i quest es el món de les idees. El món sensible està fet a patir del món de les idees. Aquesta concepció de que existeixen dos monss'anomena dualisme. El cristianisme ens ha ensenyat aquest dualisme de que tenim cos i ànima. Ell intentarà demostrar la teoria d'aquesta manera: Com es que tothom pot observar la bellesa? Perquè tots ells participen en una idea comuna que es la bellesa en si? Les idees també son el principi que posa ordre al món sensible, es un principi ordenador.
Objectiu o finalitat de la seva teoria
Laprimera finalitat era solucionar el canvi i la immutabilitat, Plató va dividir els dos mons, en el món sensible on tot canvia i el món intel·ligible on les idees no canvien. Plató dirà que com que els conceptes ètics, son idees, existeixen en el món ideal i quan definim bé un concepte o una idea, arribarem a la veritat absoluta.
Conclusió
Les idees son principi ontològic de la realitat sensible, quefa que aquest món material existeixi. També és un món lògic, gràcies a les idees el podem conèixer. El seu arkhe son les idees.
Estructura del mon de les idees
El món de les idees es múltiple i no es repeteix cap, com que en el món sensible hi ha moltes classes de coses, de cada classe extraiem un concepte. Aquest món es jeràrquic, les idees formen ordre i com que el món sensible es molt copiat,el món sensible també està ordenat. La reina de les idees es la idea del be, a un segon nivell trobaríem les idees ètiques: amor, bellesa, justícia, virtut,... desprès trobem els ens matemàtics: números, idees pitagòriques,... I a l'últim nivell: Home, dona, cavall,... Plató, compara el amb la idea del be, ja que la idea del be il·lumina i dóna existència a totes les idees del mon sensible i delmon intel·ligible.
Característiques de la idea del bé
La idea del bé es troba a dalt del tot de la jerarquia. Gracies a la idea del bé es possible conèixer les altres idees perquè el bé les il·lumina, el bé es un principi lògic, la idea del bé dóna l'existència a les altres idees i fa que les altres siguin el que son.
Relació entre món sensible i món de les idees
Te dos teories diferents:
- Lamés antiga es la teoria de la participació: Les coses del món sensible son el que son perquè participen de la idea corresponent. Les coses belles d'aquest món son belles perquè participen en una idea. Aquesta teoria diu que tota la idea sencera baixa i es posa en cada dona del món sensible, però això es impossible perquè la idea no es pot multiplicar.
- Teoria de la imitació: Les coses del mónsensible son copies imperfectes del món intel·ligible. Aquesta teoria diu que aquesta idea es fa trossets i cada trosset va a parar a cadascú dels éssers del món sensible, perquè la idea per definició no es pot dividir.
L'origen del món sensible
Plató afirma l'existència d'un deu personal al que anomena Demiürg. A partir del model que li donen les idees ell produeix els diferents éssers del mónsensible aplicant aquestes formes o idees sobre una matèria orgànica que existeix en el cosmos des de sempre.

TEORIA DEL CONEIXEMENT
Els nivells del coneixement i de la realitat
Al·legoria de la línia va abans del mite de la Caverna. La idea principal d'aquesta és que ha d'haver-hi una proporcionalitat entre els diferents nivells de la realitat. Els humans tenim diferents nivells de realitat,a cada nivell de realitat li correspon un tipus de coneixement diferent.
La dialèctica
L'art del diàleg per poder arribar a la veritat. També és el camí que hem de seguir per arribar al coneixement de les idees/veritat. Té dos fases o camins diferents:
- El primer, explicat al mite de la caverna, en primer lloc hi ha una ascensió o pujada. En aquesta pujada, l'home es troba que coneix el món...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • plata
  • plata
  • La plataas
  • Plató
  • Plató
  • Las platas
  • plater
  • Plato

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS