Plató

Páginas: 3 (736 palabras) Publicado: 3 de marzo de 2012
Examen Plató (corregit JB)
D’acord -vaig fer jo- Si afirmem que hem trobat l’home i la ciutat justos i la justícia que hi ha en ells, em sembla que de cap manera no donaríem la impressió dementir.
- No, per Zeus –va dir ell.
- Ho establim, doncs?
- Ho establim.
Està bé –vaig dir jo- a continuació, crec que cal examinar la injustícia.
- Evidentment.
- ¿I no serànecessàriament com una disputa interna de les tres parts i una intromissió d’una en el que correspon a les altres i en una sublevació d’una part contra el tot de l’ànima perquè governi en ella la parta la qual no correspon, és a dir, aquella a la que per naturalesa correspon de servir al gènere que realment ha de governar? És això el que em penso que direm, i afegirem que en la pertorbació il’extraviament d’aquestes coses radiquen la injustícia, la intemperància, la covardia, la ignorància, ras i curt, tota la maldat.
República, 444a-b
1. Expliqueu breument –al voltant de 40-80 paraules-les idees principals del text i com hi apareixen relacionades. (2 punts)
- marcar les paraules-clau
- intentar escriure el resum començant pel final del text. Si escrivim el mateix, no resumim
-rellegir i reescriure: comprovar que hi incloem totes les paraules clau
- Plató, per boca de Sòcrates, afirma en aquest fragment que el fet d’haver definit la justícia li permet ara definir el seucontrari, la injustícia. Consisteix en la pertorbació de l’harmonia de les tres parts de l’ànima en el cas que intentés governar la part que no li correspon fer-ho, amb la qual cosa per això es produiriala degradació de cada part: la manca de moderació en l’apetit, la covardia de l’ànim i la ignorància de la raó.
- La manca de moderació de l’apetit, la covardia de l’ànim i la ignorància de la raósón el que defineix la injustícia. Aquestes apareixen quan una de les parts “va la la seva” o quan vol governar una de les parts a la que no correspon.

2. Expliqueu breument el significat, en el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • plata
  • plata
  • La plataas
  • Plató
  • Las platas
  • plater
  • Plato
  • platas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS