Plató

Páginas: 3 (710 palabras) Publicado: 12 de febrero de 2015
PLATÓ













2n de Batxillerat
Història de la filosofia
7/11/2014
El mite de la caverna

El mite tracta d’un grup de persones tancades i encadenades en una caverna duranttota la seva vida, les quals només coneixen com a realitat existent una sèrie d’ombres projectades a una paret. Aquestes ombres tenen formes d’objectes i essers de l’exterior, i són projectades per unfoc que hi ha a l’entrada de la cova.
Un dia un dels presoners s’allivera de les cadenes i aconsegueix veure una llum a la sortida de la caverna. Amb un gran esforç el presoner surt i és enlluernatper la potent llum solar degut al seu cautiveri a la foscor de la caverna durant tota la seva vida. Quan el presoner s’acostuma a la llum de l’exterior, contempla tot el que hi ha all seu voltant, is’enadona que les ombres que havia vist a la caverna durant la seva vida, eren nomès imitacions de les realitats exterioirs.
Si el presoner alliverat volgués tornar a la caverna per explicae-li als deméspresoners el que ha vist a l’exterior, aquests el prendrien per un boig, i si volgués convençer de que sortissin de la caverna és possible que l’intentin matar.

Amb aquest relat fictici Plató ensvol explicar com les realitats d’aquest món són cópies del món de les idees de la mateixa forma que les ombres són cópies dels objectes i essers del món físic. També volia expressar la dificultat quecomporta arribar a recordar les les realitats del món de les idees remarcant el gran esforç que duu a terme el presoner per aconseguir sortir de la caverna. La part final on Plató pregunta quèpassaria si el presoner alliberat tornés a explicar el que ha vist, es tracta en gran mesura d’un homenatge al seu mestre Sócrates donant al presoner la imatge de savi mort per als seus companys decaptiveri.


Teoria del coneixement
La teoria del coneixement de Plató o teoria de la raminiscència fa referència a la creença de que coneixer és recordar una Idea que l’ànima va veure al món de les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • plata
  • plata
  • La plataas
  • Plató
  • Plató
  • Las platas
  • plater
  • Plato

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS