Plató

Páginas: 10 (2288 palabras) Publicado: 16 de diciembre de 2012
1. Seccions 368c – 376c

Plató ens diu que si algú ens hagués fet recordar totes aquelles coses que tenim dins l’ànima, no hauríem d’estar preocupats per tots nosaltres, ja que cadascú coneixeria la Idea del Bé i sabria com actuar, hauríem arribat a ser savis i estaríem obligats a actuar cap al Bé, sense cometre cap injustícia.

Cometem injustícies perquè no tenim el concepte de justíciadefinit, i ens diu que molts pensen que la justícia és millor que la injustícia, però que si ens haguéssim de guiar pels seus arguments, podríem pensar tot el contrari del que estan defensant.

Cada individu tindrà la seva pròpia justícia, així com l’Estat també en tindrà la seva, i ens diu que l’Estat es formarà perquè els individus que el formen no podran viure correctament sense l’ajut d’altresindividus, fent que aquests siguin directament dependents dels altres i viceversa.

Ens diu que seria un estat, qui el formaria i quines serien les seves funcions dins d’aquest estat ideal. Defensa que cadascú farà allò que li pertoqui segons les seves capacitats. Així doncs, per exemple, en el camp dels treballadors hi haurà una major producció perquè cadascú farà allò que sap fer i que estàcapacitat per fer, fent que hi hagi una harmonia en l’Estat, que farà que funcioni molt millor, i ells seran els encarregats de donar a la resta les necessitats bàsiques perquè l’Estat i els seus habitants prosperin, així com també perquè altres Estats prosperin, gràcies a la importació de materials, i per que aquest intercanvi es produeixi es crearà la societat i l’Estat pur, l’Estat sense cap menade luxe.

La classe obrera tindrà un nombre d’individus major que el de militars, i aquests un nombre major que de governants filòsofs.

Hem de centrar-nos en la raó i no en el que sembla just o no, perquè sinó mai podrem saber allò que és just o injust, només ens guiarem per l’aparença i les imatges del món de l’opinió.
Només aquells que siguin forts i aconsegueixin creuar tots elsobstacles cap al coneixement suprem seran capaços de veure que és la justícia, seran capaços de tenir el màxim coneixement.

Però per fer un Estat amb luxe haurem d’afegir més classes de treballadors, com carnissers, caçadors, ballarins, etc. que en l’altre no hi apareixien, perquè no feien falta, fins a arribar al punt de haver de crear un exèrcit per defensar les nostres riqueses. Però no qualsevolindividu serà capaç de realitzar l’art de la guerra, sinó que, tal i com passava amb els treballadors, només uns quants seran capaços de fer-ho segons les seves capacitats, i només podran realitzar allò que en realitat saben fer. Un bon guardià haurà de ser fort, però a la mateixa vegada, tindrà un coneixement singular, que consistirà en aprendre un seguit de disciplines. La primera de totes seràla música, i tot seguit, vindrà la gimnàstica i l’art de la guerra.

-1-

2. Seccions 427c – 445c

Plató ens nombra el coneixement, i diu que no qualsevol serà capaç d’adquirir-lo i destinar-lo cap al poble, dirigint-lo cap a la Idea del Bé, sinó que només hopodran fer certes persones que tinguin prudència, la qual està lligada al coneixement i no a la ignorància, i que només aconseguirà el savi.

Així doncs, Plató afirma que hi hauran molts més treballadors que filòsofs o “guardians perfectes”, ja que només aquells que aconsegueixin superar tots els obstacles i dificultats aconseguiran el màxim coneixement, el coneixement intuïtiu. (El camí fins aaquest coneixement suprem no serà gens fàcil)

Serà precisament aquest conjunt tan petit de persones els savis, els que podran utilitzar la seva ànima i intel·ligència per acostar i guiar al poble sense cometre cap tipus d’injustícia.
Aquest Estat tindrà diferents característiques pel que fa als seus membres: posseirà valentia, ja que els militars tindran una idea i una fortalesa que els farà...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • plata
  • plata
  • La plataas
  • Plató
  • Plató
  • Las platas
  • plater
  • Plato

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS