Plató

Páginas: 15 (3506 palabras) Publicado: 14 de febrero de 2013
Plató
1. Biografia
2. Escrits i obres
3. La teoria de les Idees
4. L’estructura de la realitat
5. Dualisme antropològic
6. Ànima tripartida i virtuts ètiques
7. La teoria del coneixement
8. L’Estat ideal
La República Llibre II, Llibre IV i Llibre VII

1. Biografia
Fitxa. Esborrany de biografia.

2. Escrits i obres
Els escrits platònics estan escritsen forma de diàlegs. Estan redactats en un llenguatge didàctic amb interrelació d’exemples i mites per tal d’explicar les teories principals. El personatge principal és Sòcrates i al seu voltant hi apareixen personatges del seu temps: sofistes, filòsofs, amics, deixebles...
Sòcrates no va escriure res. En els diàlegs platònics apareix Sòcrates. A vegades, Plató transmet la seva concepció perboca de Sòcrates. S’han trobat escrits 36 diàlegs.
Tots els diàlegs tenen una estructura similar de clara influència socràtica:
. al començament es planteja la qüestió fonamental,
. a continuació, i a través de preguntes i respostes, es mostra la falsedat de certes opinions manifestades per l’ interlocutor.
. finalment, mitjançant un procés maièutic, es condueix el diàleg cap al descobrimentde la veritat.
L’obra de Plató es pot dividir en els següents períodes:
. Període de joventut o socràtic: Hi trobem molta influència de Sòcrates. Se centra en temes ètics. Va escriure “Apologia de Sòcrates”.
. Període de transició: Poca influència socràtica. És una elaboració més original del propi pensament. Fundà l’Acadèmia a Atenes, que podria considerar-se el primer centre universitarieuropeu. En aquest període hi predominen els problemes polítics i apareixen els primers esboços de la Teoria de les Idees. Obres: Gòrgies, Menó.
Període de maduresa. Desenvolupa les seves pròpies teories. Hi desenvolupa la seva Teoria de les Idees i la de l’Estat. Obres: La República i Fedó.
Període crític i de vellesa. Durant aquest període critica durament la seva pròpia filosofia anterior. Sónuna mostra dels dubtes i les crítiques de Plató respecte a la seva pròpia obra.
Fitxa. Etapes i obres de la filosofia de Plató.
3. La Teoria de les Idees
El pensament de Plató ofereix:
. una solució conciliadora de l’oposició permanència (Parmènides)- canvi (Heràclit).
Llibre p. 28 Text 2 + esquema.
. ofereix una alternativa al relativisme, l’escepticisme i el convencionalisme delssofistes , i
. dóna consistència teòrica a l’optimisme socràtic sobre les capacitats humanes del coneixement.
Plató parteix de la distinció entre aparença i realitat. El món requereix l’existència de quelcom vertader i distint de les coses, que no estigui permanentment en canvi. Aquest quelcom Plató l’anomena IDEA.
Per a Plató una Idea és un model espiritual i abstracta a partir del qual es dónaforma a la resta de coses (Ex: cavall del món de Sofia).
Les Idees són objectes purs mentals que serveixen de model per a les coses sensibles. Són realitats que existeixen per elles mateixes (no necessiten d’un model per existir) en un món perfecte i immutable només accessible a la raó.
Així la realitat queda dividia en:
. Quelcom imperfecte i fugisser format per les coses en constant canvi.El que hi trobem són ombres dels models perfectes que es troben al món de les idees. Darrera dels diversos fenòmens de la natura hi trobem l’autèntica realitat.
. Quelcom perfecte i immutable o món intel·ligible. És el món de les idees permanents o immutables. Les idees són realitats independents i jerarquitzades sota la Idea Suprema de BÉ.
Aquest món de les Idees és l’autèntica realitat.Veure amb els ulls de la ment és conèixer els models, les formes, l’essència de les coses, allò que tenen en comú els objectes del mateix tipus; la seva idea.
Tipus d’Idees:
. Bé: veritat i bellesa
. Idees morals: justícia, bondat, bellesa.
. Conceptes matemàtics: igualtat, unitat, pluralitat.
. Idees d’objectes: arbre, cavall.
. Objectes físics i les seves imitacions: aigua, foc, home....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • plata
  • plata
  • La plataas
  • Plató
  • Plató
  • Las platas
  • plater
  • Plato

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS