Platon

Páginas: 9 (2106 palabras) Publicado: 15 de mayo de 2014
ELS INICIS DE LA INDUSTRIALITZACIÓ

La industria tèxtil catalana, 1770 manufactura tèxtil, les fabriques d’indianes. 1808, la Guerra del Francès va desarticular els mercats i va frenar l’expansió. Les mesures liberalitzadores de la producció i el mercat que van iniciar els governs liberals progressistes i la supressió dels privilegis gremials va assegurar el lliure exercici de l’activitatindustrial, i va permetre una rapida mecanització de la industria que comptava amb capitals i empresaris. A mitjan del segle XIX Catalunya era la fabrica d’Espanya.
-El procés de mecanització. El 1830 es va instal•lar les primeres maquines de vapor. 1861 causes de la mecanització de la filatura l’escassetat relativa de ma d’obra. La manca de treballadors augment dels salaris en un moment d’abundaciode capital de resultes de la repatriació de les colònies que s’acabaven d’independitzar. El procés de mecanització, va suposar una disminució dels costos i dels preus de venda. Els preus mes baixos van estimular una major demanda que va augmentar amb la protecció aranzelària i amb la substitució del es peses de llana per les de cotó.
-La consolidació i les limitacions de la industria tèxtil.L’escassetat del carbo de la minera catalana i les dificultats del transport per a proveir-se d’hulla asturiana. Va estimular la proliferació de colònies industrial situades a la vora dels rius per a aprofitar l’energia hidràulica. La feblesa del mercat constituït per classes camperoles, suposava una demanada minsa i lligada a les fluctuacions de la producció agrària. Les industries tèxtil, vapors, vanesdevenir un sector que exigia al govern la promulgació de mesures proteccionistes per a afrontar la competència dels tèxtils estrangers. La fase de creixement del sector tèxtil, es va veure interrompuda durant la Guerra de Secessió dels Estats Units (1861-185), a causa de es dificultats dels empresaris per a proveir-se de matèries primeres (fam de coto). A partir de 1874 es va iniciar una novafase expansiva marcada per la mecanització del teixit, per la renovació per la estructura industrial i pel sorgiment de colònies industrial. El creixement de la industria cotonera va aconseguir desplaçar, la industria tèxtil no cotonera tradicional. Malgrat el creixement de la producció, les quantitats absolutes eren petites.

La industria siderúrgica, va acompanya el sector tèxtil en eldesenvolupament de la indústria moderna. Lligat al desenvolupament de la mineria de ferro i del carbo, pq les altes temperatures q calia obtenir en les alts forns per a la producció de ferro laminat necessitaven grans quantitats d’aquest combustible.
-Les primeres siderúrgies. La producció siderúrgica andalusa va ser hegemònica durant 30 anys. Va fracassar per l’ús de carbons vegetals davant de ladificultat per a adquirir cabo de coc. El volum de la producció era reduït, la siderúrgia d’Astúries va mantenir la seua primacia pel fet que era l’única zona d’Espanya que disposava de carbo mineral.
-L’hegemonia de Biscaia. Biscaia posseïa mines de ferro i una tradició en la farga i la ferreria. Amb l’arribada de carbo de coc gales es va consolidar la industria siderúrgica. La consolidació de l’eixcomercial entre Bilbao I Cardiff va tenir un paper en la industrialització del País Basc. L’any 1880 l’empresa Biscaia va construir diversos alts forns i l’any 1882 es va crear l’Associedad Anònima Altos Hornes i Fabrica de Hierro i Hacero de Bilbao. L’any 1885,primer convertidor Bessemer que fabricava acer en sèrie a partir d’un lingot de ferro.

La lenta expansió industrial, segle XIXCatalunya i el País Basc estructura industrial moderna, en la producció tèxtil i la siderúrgica. El predomini agrícola va fer q la industria agroalimentària representara mes de la mitat del total industrial d’Espanya, l’any 1856.a valència agricultura d’exportació estimula la creació d’indústries. Aragó, el tèxtil tradicional obri pas a la creació d’una industria farinera. Madrid va iniciar la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • platon

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS