Plató

Páginas: 13 (3016 palabras) Publicado: 11 de noviembre de 2012
1. Anàlisi textual: Pag 24, 37, 42, 43
Pàg 24: el símil de la línia
a. Identifica el tema: aquest text tracta sobre la teoria del coneixement (epistemologia).
b. Identifica el concepte principal: En aquest text explica el coneixement intuïtiu o dialèctica, La dialèctica és un dels dos mètodes filosòfics proposats per accedir al Món de les Idees i aquest consta de quatre fasesclassificades segons la seva consideració i usant els elements de la ciència i l'opinió. La imaginació és el nivell més baix de coneixement, ja que accedeix a les còpies de les còpies sense ni tan sols poder palpar els objectes físics en si; després d'aquesta està la creença, nivell basat en la percepció sensorial dels objectes del Món Sensible, els quals permeten apropar-se a les Idees; després, dins de laciència, es troba el coneixement discursiu, el qual s'ocupa de les idees matemàtiques, necessita l'ajuda d'imatges sensibles i parteixen de suposicions no demostrades; finalment, i com a nivell de major rellevància, està el coneixement intuïtiu, que permet la contemplació directa de les Idees a través de la raó.
c. Justificació d’ambdues justificacions ( cita al text): això es pot justificaper la paraula dialèctic a la línia 3 i per el coneixement intuïtiu situat a les línees 12-18-19-20.
d. Definició del concepte: Definició del coneixement intuïtiu; Coneixement intuïtiu: grau de coneixement superior de la dialèctica que s'assumeix a través de la intel·ligència i consisteix en la captació racional i immediata de les Idees.
e. Relacionar amb els altres conceptes: si es parladel coneixement intuïtiu s¡ha de parlar de l’ànima. L’ànima és una revelació del coneixement intuïtiu, immaterial, i immortal. Només ella pot accedir a la ciència; el coneixement intuïtiu o dialèctic.

Pàg. 37: el mite de la caverna
a. Identifica el tema: aquest tema tracta sobre la teoria de la realitat( metafísica).
b. Identifica el concepte principal: Plató, en aquest text fa unacomparació amb el món de les Idees i el món sensible. En principi està parlant de l'estat inicial de l'ànima sense cap educació. Quan se surt de la caverna és quan se surt de la ignorància. Després de donar la volta a la caverna trobem algunes conseqüències. El primer com estat inicial es l’estat de la ignorància. El segon estadi són els objectes fabricats que són còpies de la realitat.
c. Cita altext: utilitza l’imatge del sòl o llum com idea de bé connectat amb el món sensible. A més el primer paràgraf del text fa referència al món sensible. I divideix el text en dues parts en l’interior de la caverna des del paràgraf 3 – 18 i del 18 al final fa referència exterior de la caverna ( món intuïtiu).

“...Sòcrates: «I si algú» —vaig preguntar— «l'arrossegués per aquell accés escarpat icosterut, i no el deixés anar abans d'haver-lo estirat fins on bat la llum del sol, no li doldria que l'estrebessin i se n'empiparia, i quan arribés a plena llum el seu esclat li ompliria els ulls i no reeixiria a veure ni una de les veritats que ara esmentem?»

Glaucó: «No, no podria» —va dir—, «si més no de moment.»

Sòcrates: «Perquè li mancaria el costum, si hagués de veure les coses de dalt.I primer el que veuria més fàcilment serien les ombres, i a continuació, reflectides en les aigües, les imatges dels homes i de les altres coses, i, finalment, les coses en si, d'aquestes el que afiguraria més fàcilment foren, de nit, les que hi ha al cel, i el cel mateix, esguardant la llum dels astres i la de la lluna, i, posteriorment, de dia, el sol i la seva llum.»

Glaucó «Sí, com no?»Sòcrates: «I penso que al final, naturalment, podria mirar el sol, però no la seva aparició en les aïgues o en alguna altra seu, sinó el sol en si i per si en la seva pròpia regió: podria contemplar-lo tal com és.»

Glaucó : «Això és forçós» —exclamà.

Sòcrates: «I aleshores ja podria començar a raonar que el Sol és qui fa possibles les estacions i els anys, i que és l'ordenador de tot en...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • plata
  • plata
  • La plataas
  • Plató
  • Plató
  • Las platas
  • plater
  • Plato

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS