Plató

Páginas: 7 (1590 palabras) Publicado: 2 de diciembre de 2014
Plató
El seu principal interès és la política, buscar la justícia i acaba fent filosofia. La filosofia de Plató és un sistema, amb la seva filosofia pretén respondre a una sèrie de preguntes que ho responen tot:
Què és la physis?
Com arribem al coneixement verdader?
Què és l'home?
Què hem de fer per portar una vida virtuosa(ètica)?
Com s'ha d'organitzar una ciutat per tal de que sigui justa?

Influencies:
El seu primer mestre, Cràtil→ Coneix de primera mà la filosofia de Heràclit (canvi).
Parmènides (permanència) →Admet que hi ha SER però aquest està canviant.
Els Pitagòrics (espiritualisme)→dualisme(per ell la realitat esta dividida en dos mons) , importància de les mates, l'Orfisme i el Pitagorisme.
Demòcrit:Materialista, totes les coses materials pertanyen al món sensible.
Els Sofistes→Criticarà d'ells l'escepticisme, el relativisme, l'empirisme...
Sòcrates→ Tota la base la posa ell.
-l'universalisme
-Va utilitzar la dialèctica o art del diàleg, com el camí cap a la veritat. Li ensenya que la filosofia es una activitat dinàmica en què de mútua interacció pot sorgir la veritat
-La mort de Sòcrates liva generar una crisi vital, política i filosòfica, això el va impulsar a fer viatges i conèixer noves cultures.
-L'herència socràtica es va ampliar amb el coneixement matemàtic dels pitagòrics.

L'Acadèmia
Plató estava convençut de que la seva doctrina política es podia posar a la pràctica i va crear l'Acadèmia, que és una propedèutica (preparació) per arribar al coneixementmés alt de la filosofia (la veritat absoluta). Creu que tots els essers aspiren a assolir la seva màxima plenitud.

La Teoria de les idees
És la seva visió de la realitat. Sabem que l'objectiu era polític; crear una organització social justa, però per poder arribar a això primerament s'ha de plantejar una sèrie de qüestions filosòfiques com: què és la realitat i com hi accedim a aquesta.Basant-se en la tradició dels presocràtics i la racionalitat dels Sofistes i Sòcrates crea una síntesi filosòfica: La Teoria de les Idees.


Amb aquesta teoria Plató ofereix una solució a:
l'oposició permanència-canvi: El món de les idees és el permanent, el sensible és el del canvi.
al relativisme i l'escepticisme: Esta en contra afirma que hi ha una idea de bé igual per a tothom.
Recerca d'unestat just: La justícia de l’Estat consistirà en l’harmonia entre les diverses classes socials, és a dir, que cadascuna desenvolupi la virtut que li correspon.
→Es tracta d'una teoria ontològica, es a dir, ens explica com és la realitat i epistemològica, que ens explica com arribem a questa.
→Afirma l'existència d'unes entitats immaterials, absolutes, immutables, perfectes, universals iindependents del món físic: les idees. "Veure amb els ulls de la ment": conèixer els models, formes, l'essència de les coses, allò que tenen totes les coses en comú, les idees i que només es pot conèixer a través de la raó.
→Afirma l'existència de dos mons: el món de les idees o intel·ligible, iel món de les coses o món sensible.
→Estableix una jerarquia d'idees:


→Estableix una relació entre les idees i les coses: És una relació de participació. La idea és un model i totes les coses són la còpia imperfecta d'aquesta idea, per tant, el món sensible és una

EL MITE DEL DEMIÜRG
Hi havia en el món de les idees el Demiürg (el artesà o faedor), i una massa caòtica i informe, la jora.Demiürg va treballant sobre aquesta massa caòtica com si fos un escultor, utilitzant com a referent el món de les idees, introduït ordre i harmonia i així va creant el món sensible.
Interpretació: Amb aquest mite Plató pretén explicar d'una forma gràfica la relació que existeix entre el món sensible i el món intel·ligible. Partint d'aquí podem afirmar que el nostre món sensible és la copia...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • plata
  • plata
  • La plataas
  • Plató
  • Plató
  • Las platas
  • plater
  • Plato

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS