Plató

Páginas: 6 (1253 palabras) Publicado: 11 de enero de 2015
Plató
Treball de filosofia del primer trimestre

El mite de la Caverna:
Tracta sobre uns presoners que sempre han estat lligats de mans i peus, que es troben dins d’una cova mirant cap al fons d’aquesta. L’únic que veuen són les ombres d’unes estructures de fusta o pedra que representen animals i figures. Aquest objectes són transportats per uns homes, situats darrera d’un mur petit, igracies a un foc situat a l’entrada de la cova es projecten les ombres al fons.
Un presoner aconsegueix escapar de les cadenes i pot veure el món real que mai han vist. Descobreix totes les realitats del món i veu que les realitats de la cova són copies. Un cop adaptat a les realitats originals, el presoner vol tornar a la cova per explicar la veritat a tots els altres, però el presoners de la covano només el rebutjarien sinó que, si poguessin, també el matarien.

Teoria del coneixement:
La teoria del coneixement de Plató se’n diu teoria de la reminiscència, ja que per ell conèixer és recordar. Si tots els éssers humans podem identificar les realitats d’aquest món, es perquè ens recorda a la Idea original de la qual està feta, i que la nostra ànima contemplava quan era al món de lesIdees.
A partir de la informació que ens donen els sentits, no podríem arribar a tenir conceptes intel·lectuals , perquè és una informació caòtica. Per exemple, el concepte de muntanya no pot provenir dels sentits perquè deixa d’existir quan no la percebem, i en canvi el concepte de muntanya es creat d’una realitat constant, estable i ben definida.
Els homes ja naixeríem amb els records de l’ànimaquan era al món de les Idees. Però, aquets records són confusos perquè entren en contacte amb la matèria del cos i va comportar un cert oblit.
Plató distingeix diversos nivells del coneixement humà. Això ho fa en un passatge conegut com el Símil de la Línia, al llibre VI de la República, on compara els nivells de coneixement amb una línia vertical.
-L’opinió (doxa), té com objectiu elconeixement de les coses del Món Sensible que estan en continu esdevenir, i obtenim a traves dels sentits.
Imaginació (eikasia): El pintor copia els objectes dels Món Sensible, és un imitador d'aparences i no d'allò real.

"Bien lejos, pues, de lo verdadero está el arte imitativo; y según parece la razón de que lo produzca todo está en que no alcanza sino muy poco de cada cosa y en que este poco es merofantasma. Así, decimos que el pintor nos pintará un zapatero, un carpintero y los demás artesanos, sin entender nada de las artes de estos hombres;" La República, 598 b.

Creença (pistis): coneixement dels objectes materials, sensibles i visibles. La física i la biologia no són considerades ciència.
-La ciència (episteme): té com objectiu allò intel·ligible. S'utilitza la raó, laintel·ligència.
Pensament (diànoia): l'ànima parteix d'imitacions sensibles, d'hipòtesis, i dedueix conclusions que ja estan apartades del Món Sensible. El matemàtic a partir de representacions visibles (dibuix d'un triangle) raona a la recerca d'unes conclusions que només "poden veure's amb els ulls de la intel·ligència" (La República, 510 e)
Coneixement (noesi): té per objectiu el coneixement de les Idees. Elprocediment s'anomena: dialèctica. La raó no utilitza en aquest cas imatges de Món Sensible, es passa d'Idea a Idea. És un raonament estrictament abstracte.

Idees polítiques:
Plató creu que la societat perfecta es aquella que hi hagués el màxim ordre sense perill de revolucions. I aquesta hauria d’estar fonamentada pel següent:
S’hauria de dividir en tres grups socials (els governants, elsguardians i els productor o treballadors).
La prudència el la principal virtut que han de tindre els governants, ja que han de saver portar a la practica els principis generals (prudència entesa en el significat pels grecs i no pels cristians). El coratge és la virtut que han de tenir els guardians, perquè ells són els homes forts, que han de defensar la societat. I la moderació és la virtut...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • plata
  • plata
  • La plataas
  • Plató
  • Plató
  • Las platas
  • plater
  • Plato

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS