Platón

Páginas: 2 (473 palabras) Publicado: 10 de febrero de 2013
Definició dels termes el múltiple i Idees

Amb l’expressió “el múltiple” Plató es referix a tot allò sensible, opossat en aquest sentit a les Idees, cadascuna de les quals és única.Aquesta oposició es veu clarament en el text, quan Platò, per boca Sòcrates, afirma en 507b3 que de coses sensibles bones i de coses sensibles belles hi ha moltes, mentre que, tal i com es diu en 507b6-9,la Idea de Bé y la Idea de Bellesa són úniques. La unicitat és una característica essencial de les Idees. Si hi haguera més d’una Idea de Bé o més d’una Idea de Bellesa, caldria dir que aquestes ideesde bé o de bellesa tenen quelcom en comú que constituiria, segons Plató, la vertadera Idea de Bé o de Bellesa.
Açò precisament és el que sembla que vol dir Platò quan, en 507b7-9, afirma que totallò que és múltiple es correspon a una única idea i que aquesta és, en cada cas, l’essència. [Ací caldria explicar que les Idees són els principis unificadors i les essències de les coses sensibles,que les imiten. No ho faig perquè no tinc temps]
Que Platò està refereint-se a les coses sensibles quan parla d’allò múltiple s’aprecia clarament en 507b11, quan Sòcrates diu que el múltiple esveu però no és comprén. Tot allò percebut per la vista i els altres sentits és el que Plató anomena món sensible o visible. Es tracta d’un món de coses que estan en continu procés de canvi. SegonsPlató, el canvi que afecta la multiplicitat sensible fa que aquesta no siga del tot comprensible, ja que, segons creu ell, d’allò canviant no pot haver autèntic coneixement, donat que aquest ha de seruniversalment vàlid. Tal i com es diu en 507b12, el que de debó es pot comprendre són un tipus de coses que no es veuen ni són percebudes pels sentits, unes coses de les quals només en tenim notícia perla intel·ligència. Tot i que en aquest text Plató identifica aquestes realitats intel·ligibles amb les Idees, sabem que, segons l’autor, també en formen part els objectes matemàtics.
Així...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • platon

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS