Plaça del Diamant- Comentari

Páginas: 2 (394 palabras) Publicado: 24 de noviembre de 2013
COMENTARI DE TEXT: FRAGMENT “LA PLAÇA DEL DIAMANT”
MERCÈ RODOREDA

El fragment relata la història d’una parella, en Quimet i la Colometa, durant la festa major del barri la plaça del Diamant. Elmarit, després de fer un treball el qual no li paguen bé, paga el mal humor amb la seva dona. Aquesta, que no vol enfadar-se, va a buscar refrescos per evadir-se una estona.
La noia que forma laparella, la Colometa, és qui narra la història en primera persona. “I com que no em volia enrabiar, el vaig deixar sol”.
En aquest fragment de la història, en Quimet, el senyor per al qual treballa i laColometa, són els protagonistes.
La Colometa (principal personatge) és una mestressa de casa, de caràcter dòcil i se la posiciona com a persona passiva. “En Quimet havia dit que ballaríem la toia”En canvi, en Quimet, és un home dominant, amb molt de caràcter i enrabiat. “I vinga a obrir-me tots els calaixos i tirar-me per terra tot el que hi havia dins”
Del senyor per al qual treballa enQuimet, no menciona més que no li ha pagat el que ell creia que mereixia. És un personatge de fons. “El senyor que l’havia encarregada li havia sortit jueu”

La història es desenvolupa durant la festamajor del barri. “I va venir la festa major”
Se situa a dos espais diferents: a casa de la parella i al carrer. A casa es desenvolupa la situació del Quimet enrabiat i al carrer, l’alegria de la festamajor.
“Havia dit que ballaríem a la plaça del Diamant”, “Vam passar la festa major tancats a casa”

El tema principal del fragment, és la convivència. Però de la obra en general, és la pèrdua dela identitat.
El fragment està compost d’oracions curtes amb l’aparició constant de la conjunció “i”, és a dir, un recurs retòric anomenat polisíndeton (repetició de conjuncions de coordinació). Eltext es divideix en dues parts: la primera, més negativa i pessimista, quan es desenvolupa la bogeria i la ràbia del Quimet. En Quimet parla a la Colometa imperativament i s’utilitzen metàfores. A la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • comentari La plaça del Diamant
  • La plaça del diamant
  • La plaça del diamant
  • La plaça del diamant
  • la plaça del diamant
  • La plaça del diamant
  • plaça del diamant
  • Plaça del diamant

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS