Pluja en el jardí de l'ateneu

Páginas: 2 (441 palabras) Publicado: 9 de febrero de 2015

Tempestat de flama de Bartomeu Rosselló – Pòrcel
Bartomeu Rosselló- Pòrcel era un escriptor mallorquí molt precoç en la seva obra. A l’edat de només 20 anys va publicar el seu primer llibre Noupoemes i un any més tard Quadern de sonets. La seva mort va arribar molt aviat, el 5 de gener de 1938 va morir a causa de la tuberculosi. El seu últim llibre va ser publicat pòstumament amb el títol deImitació del foc.

En els seus poemes podem veure la influència de l’Escola Mallorquina que poc a poc anirà abandonant per centrar-se en el Postsimbolisme i el Neopopularisme. Però també hi hauràreferències del Barroc. Amb aquests moviments Rosselló- Pòrcel definirà la seva obra.

El següent poema pertany al llibre Nou poemes i és el poema número IX. Va ser escrit a Barcelona l’any 1933 tali com se’ns diu al final del text. El títol d’aquesta obra és Pluja en el jardí de l’Ateneu ja que descriu el paisatge d’aquest jardí. Aquesta descripció té un sentit ascendent, és a dir, parla dedalt a baix. I és un paisatge estàtic: “(...) palmeres mai no agitades per cap vent”.

Pel que fa a la mètrica són dos quartetes ja que és d’art menor.
8 a 8b
8 - 4 -
8 a 4 -8 - 8 -
8b



Com podem veure és una rima assonant i majoritàriament masculina però també en trobem alguna de femenina com per exemple al penúltim vers. En general són versosoctosil·làbics. En relació a la sintaxi tenim una sinalefa en el vers 5 “posa argents”. També veiem la supressió de verbs i articles i això dóna dinamisme al text i per tant hi ha una sintaxi tallant,trencada que rep el nom d’encavallaments.
A l’apartat de figures retòriques podem observar-hi diversos tipus, com per exemple personificacions en els versos 3-4: “Corbes gracioses de l’herbam, /ajupides en el quadrat”. I en el vers 5: “Una pedra, al mig, posa argent”. També hi ha metonímies en els versos 5-6: “Una pedra, al mig, posa argents / i ploms en lluita” i en el vers 8: “vellut i negre...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Pluja àcida
  • pluja acida
  • La pluja àcida
  • La Pluja Àcida
  • Jardi
  • Comentari Jardí de les delícies
  • Jardi N Bota Nico
  • pluja d'idees (avantatges)

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS