Plutarc Vidas Paralelas

Páginas: 4 (848 palabras) Publicado: 2 de junio de 2014
Comentari de text

Ens trobem davant d’uns textos, elaborats per Plutarc i que porten per nom Vides Paral·leles. L’autor va néixer entorn a l’any 46 a Queronea, i va estudiar a l’Acadèmiad’Atenes. Va viatjar a diverses ciutats, fet que va influir en la seva obra, de les quals en podem destacar Roma i Egipte. Se’n desconeix amb exactitud la data de la seva mort.

Les lectures que estanenglobades sota el títol de Vides Paral·leles, són una col·lecció que va realitzar l’autor, per tal de donar a conèixer les biografies de certs personatges il·lustres. Aquestes biografies, Plutarc, lesordenava en grups de 2 personatges. La intencionalitat d’aquests redactats però, no era elaborar un text històric, sinó proporcionar uns models de comportament que servissin als seus lectors per tenirreferents o ben just tot al contrari, per saber com no s’havia d’actuar; en qüestions tan cabdals com la política, l’educació etc. A la vegada l’autor, al final de cada redactat feia una comparació de lasituació dels 2 personatges exposats.

En el nostre cas, en el primer text apareixen Alexandre el Gran (356-323 a.C.) i Juli César (100-44 a.C.), i en el segon Pèricles (495-425 a.C.) i Fabi Màxim(280-203 a.C.).
El títol de l’obra no és escollit a l’atzar, sinó que respon a una clara intenció. Així doncs duu per nom Vides Paral·leles, perquè l’autor en el text utilitza dos personatges a cadacapítol, els quals la seva cronologia no acostuma ha coincidir. Tot i així però, hi troba elements característics per establir-hi un lligam. En el segon text per exemple, aquest element per establirel lligam és molt clar, i al final de l’escrit mostra el perquè de relacionar les seves vides, “dos homes semblants en les altres virtuts, però sobretot en la gentilesa i la dretura...”.

En elconjunt dels dos textos, la idea que hi trobem més present, i amb la que l’autor fa girar el seu discurs, és el concepte de virtut. Aquesta exposició és duta a terme, aprofitant el joc que li...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comparación teseo y rómulo de "vidas paralelas" de plutarco"
  • Plutarco Vidas Paralelas I
  • VIDAS PARALELAS DE PLUTARCO
  • Libro "vidas paralelas de plutarco"
  • vidas paralelas plutarco
  • Plutarco y sus vidas paralelas
  • Vidas paralelas de plutarco
  • vidas paralelas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS