poblacions d'europa

Páginas: 6 (1370 palabras) Publicado: 19 de noviembre de 2013






EL FLAT “FLATO”
Què és?
El flat és un dolor punxant que apareix quan fem activitat física i localitzat sota de la caixa toràcica i, normalment, al costat dret. És un dolor que apareix, molesta i desapareix quan deixem de realitzar l’activitat que ho ha provocat.

 Causes de la seva aparició?
Les teories sobre la seva causa son diverses encara gairebé totes elrelacionen amb la ingesta d’aliments i / o begudes preses els abans de la pràctica esportiva. El que sí sembla és que no depèn de la quantitat d’aliments ingerida. Alguns científics ho relacionen més directament amb la ingesta de begudes carbohidratants (amb sucres).
Una altra de les possibilitats de la seva aparició podria ser per una mala adaptació del diafragma a la respiració en l’esforç.
Iuna altra una mica més complicada, proposada per alguns investigadors, es refereix a la causada per l’estirament dels lligaments que s’estenen des del diafragma als òrgans interns, especialment el fetge degut una respiració no coordinada durant la cursa. Si li afegim a això la ingesta d’aliments que fan que l’estómac pesi més, farà que la tensió d’aquests lligaments sigui major i que amb lesoscil·lacions provocades per la cursa el flat aparegui.
Ja veieu que la seva aparició pot ser provocada per diferents motius (o qui sap si tots alhora!), és per això que cal tenir present, si us apareix, si heu menjat o begut en els moments previs a l’activitat i mirar d’evitar-ho en futures ocasions.
Com prevenir-lo?
Però un cop ha aparegut aquest hem de:
- Realitzar una respiració profundacontrolada mentre corres per poder estirar el diafragma.
- Disminuir el ritme de cursa i compassar la respiració.
- Mantenir un bon to abdominal per evitar un moviment excessiu dels òrgans situats a la zona abdominal.
- Prémer amb la mà la zona on localitzis el dolor, alhora que respires regularment i pausadament.
- Estirar el braç del costat adolorit i flexionar el tronc cap al cantó contrari.Que has de fer quan ja tens flato?

Quan comencis a sentir el dolor, el millor és apretar el teus abdominals, i si encara continua així, has d'expulsar l'aire molt fort, per tal de treure l'excés de gasos a la teva panxa.

Però si el dolor no disminueix, hauràs de parar de córrer, flexionar el tronc cap endavant i apretar-te la zona dolorida amb els dits, fent un lleuger massatge.

Si encarano desapareix, estira els braços a dalt, i tira el tronc cap endarrere, com quan t'acabes de despertar.

LES AGULLETES

El nom d’“agulletes”, fiblades, punxades o cruiximents,procedeix de la percepció que es té quan les patim, ja que tenim la sensació que se’ns estan clavant agulles al múscul. Fins fa uns anys es creia que eren degudes a l’àcid làctic que s’allibera normalment durantl’exercici i que en refredar el múscul després de l’entrenament, es solidificava i cristal·litzava, fent que aquests “cristalls” es clavessin a les fibres musculars.
Atès que l’exercici feia disminuir el dolor, s’entenia que la calor produïda pel múscul feia que els vidres es desfessin. No obstant això, avui en dia se sap que aquesta teoria tan estesa és falsa ja que l’àcid làctic no es cristal·litza atemperatura corporal.

Causes

En realitat, els cruiximents estan produïts per un sobreesforç de la musculatura que provoca micro ruptures fibril·lars (en les cèl·lules musculars), la qual cosa dóna lloc a una reacció inflamatòria en el múscul afectat. El dolor característic és produït pel trencament cel·lular, de manera que els elements de l’interior cel·lular s’aboquen a l’exterior.
Entreaquests elements hi ha ions de calci i de potassi que són molt irritants i molt dolorosos, la qual cosa posa en marxa un mecanisme d’inflamació, que arriba al seu punt àlgid entre les 24 i les 48 hores després la realització de l’esforç.
Així mateix, el dolor que apareix atén, segons els experts, a dues raons: que la fibra muscular és dèbil i no és capaç de sostenir el nivell d’exercici, o bé...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • EL MITE D'EUROPA
  • Formació d'Europa
  • La població i la dinàmica de poblacions
  • Fitxa 1 Les Poblacions
  • Catalunya: un nou estat d'Europa?
  • La reconstruccio d'europa
  • Mapa D'Europa Després De La Primera Guerra Mundial
  • Transformar profundament el mapa d'europa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS