Poblaicó

Páginas: 13 (3142 palabras) Publicado: 25 de abril de 2011
LA POBLACIÓ:
1. LA DEMOGRAFICA:

-prové de la paraula “demos” (població) i “grafos” (tractat). La demografia és la ciència que descriu, quantifica i analitza les poblacions humanes, elabora models que les expliquen i planteja previsions.
-la demografia utilitza les fonts demogràfiques i les analitza.
-l’Institut Nacional d’Estadística (INE) és l’organisme encarregat de fer les estadístiquesdemogràfiques espanyoles.
-l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT) és l’encarregat de fer les estadístiques demogràfiques catalanes.
-En cada municipi existeix un registre civil, als llibres del qual s’hi anoten els naixements, les defuncions, els matrimonis…
-Les enquestes constitueixen un recurs valuós en un estudi demogràfic. Es diferencien del cens i del padró perquè tenenobjectius molt concrets i comprenen un determinat grup d’habitants. Les mostres (nombre limitat d’habitants d’una població, al qual es passa una enquesta amb la finalitat d’obtenir una desposta sobre un tema concret) són menors, però la informació és molt més detallada.
-Els índex bàsics que assenyalen el creixement demogràfic són la natalitat i la mortalitat.
-També són bàsics per a l’estudi de ladinàmica de la població els moviments migratoris, ja que influeixen en el creixement o la disminució de la població d’un lloc.

2. EL MOVIMENT NATURAL DE LA POBLACIÓ:
El moviment natural de la població, anomenat també creixement natural o vegetatiu, fa referència a l’evolució del nombre d’habitants d’una població a partir de la diferència entre els naixements i les defuncions.

3. FACTORS DECREIXEMENT:
Els factors de creixement natural d’una població són la natalitat i la mortalitat.
La natalitat: indica els naixements que es produeixen en una població determinada durant un període concret de temps (any).
La taxa de natalitat: és un indicador demogràfic que mesura la relació entre el nombre de nascuts en un any i la població total d’aquell any per cada 1000 habitants.
-lamortalitat: indica el nombre de morts que es produeixen en una població determinada durant un període concret de temps.
-la taxa de mortalitat: expressa el nombre de morts en un any en relació amb la població total d’aquell any per cada 1000 habitants.
-la taxa de natalitat es considerada alta si supera el 35%o; moderada si va del 15 al 35%o , i baixa si és per sota del 15%o.
-la modernització de lasocietat espanyol va donar un lloc a un gran descens de la taxa de la natalitat. Des de 1900 fins a la dècada dels noranta, el descens va ser lent i continuat. Del 1955 fins al 1974 hi va haver un augment de la natalitat, etapa coneguda como el baby boom.
Des de mitjan anys setanta fins a finals dels anys noranta del segle XX, va descendir de nou la natalitat, del 20%o va passar a un 9.2%o.
Entreels finals del segle XX i principis del segle XXI, la natalitat va iniciar un ascens moderat. L’any 2007, la taxa de natalitat a Espanya era de l’11%o.
La taxa de mortalitat es considera una mortalitat si supera el 35%o; moderada si va del 15%o al 35%o, i baixa si és per sota del 15%o.
L’any 1900 la taxa de mortalitat era moderada (28,5%) a partir de llavors va començar a descendir moltràpidament.
Malgrat que Espanya va trigar a posar-se al nivell de països europeus més desenvolupats, en l’actualitat la seva taxa de mortalitat és semblant, i en general inferior, a la dels seus veïns europeus.
Les millores en les condicions sanitàries i de vida han propiciat un augment del nombre d’ancians. Per aquesta raó, en els últims anys, la taxa de mortalitat ha experimentat un lleugerincrement i s’ha situat en el 8,6%o el 2007.

2.2 ALTRES INDICADORS SOCIODEMOGRÀFICS:

-la nupcialitat: es refereix als matrimonis celebrats en un any, encara que aquest indicador ha perdut part del seu valor, pel nombre d’unions de parelles que s’estableixen sense casar-se. La nupcialitat pot influir en el nombre total d’habitants, pel fet que quan les parelles es casen més tard, es redueix el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS