Poema

Páginas: 9 (2204 palabras) Publicado: 13 de enero de 2014
1.- TEMA DEL LLIBRE:
És una saga familiar on tothom té secrets i comprovem que no tot és el que sembla, ja que només un mirall et dóna una imatge verdadera de la realitat.

2.- ASPECTES INTERESSANTS A RESSALTAR.
2.1.- Estructura d'aquesta obra:
L'obra està estructura en tres parts:
-Primera part: ens fa una presentació dels personatges i de l'escenari. Està formada per divuit capítols,organitzats en tres bolcs, on la història de la família ja és completa. L'espai narratiu gira entorn de la torre i el jardí (la torre de Sant Gervasi) que Salvador Valldaura regala a Teresa Goday. La torre, jardí i família evolucionen d'una manera paral·lela. Les tres generacions de la família apareixen com a personatges a la primera part. Solament la Sofia, filla de Teresa i Salvador, se salva de lasituació de destrucció i és l'únic personatge que naixerà i creixerà en aquesta primera part. Aquesta es casa i tindrà dos nens i una filla adoptada d'una amant del seu marit.
-Segona part: formada per vint-i-un capítols també organitzats en nuclis de tres, on veiem el caràcter psicològic dels personatges. En aquesta part mor el Jaume ofegat mentre jugava amb en Ramon i la Maria. També mor laMaria, ja que es suïcida quan el Ramon marxa de casa. Finalment es produeix una altre mort, la de l'Eladi, que mor de tristesa i vellesa ja que ha perdut a la seva filla. La Teresa queda destrossada i invàlida.
-Tercera part: desenllaç fatal de la novel·la. La Teresa mor, l' Armanda marxa a viure a un pis, ja que esclata la guerra i els militars es queden la casa i la Sofia s'exilia a París. Alfinal del llibre es troben l'Armanda, el Ramon i la Maria, que són els únics que queden vius.

2.2.- Retrat psicològic de la Teresa, Sofia, Maria i Armanda:
-Teresa: és un personatge rodó, ja que evoluciona al llarg de la novel·la. És filla d'una peixatera, però el que ella vol és ser rica i de classe alta. Per ser-ho es casa amb Nicolau, que és un home vell però molt ric. Aquest mort i laTeresa es casa amb Salvador Valldaura, que li ofereix un món magnífic i luxós. És una dona que li agrada fer-se notar i farda de la seva bellesa. Fa goig, ja que és elegant i molt presumida. Representa d'alguna forma als adults.La representa una rosa. Quan es queda invàlida ja no evoluciona més i viurà dels records ja que ha perdut a molta gent.
Exemples: “Valldaura li mirà les pestanyes llargues icorbades, els cabells abundants de color castany” “rosa rosa al pit” “Tu, en canvi, no sé com t'ho fas; mai no dius mal de ningú. La Teresa havia agafat una flor: “A mi -digué- només m'agraden les coses boniques.”
-Sofia: físicament és una noia alta, prima, ulls petits, i cabells recollits al darrera. Vesteix austerament i amb poques joies. Ella es descriu com una persona de cor sec, no deixa queels seus sentiment ni les seves emocions la dominin. És una noia molt possessiva i de classe alta perquè està molts consentida per el seu pare. Rebutja la lliçó sobre el record que li dóna el seu pare i estripa les cartes que guardava de Lluís Roca.
Ho té tot molt controlat i és una de les poques persones que sobreviu al final de la destrucció familiar.
Exemple: “Jo no seré mai com els meuspares, perquè tinc el cor sec.”
-Maria: és una noia jove, de molta bellesa i molt cruel, amb uns cabells llargs i castanys, i amb uns llavis perfilats. Està enamorada del Ramon, i es suïcida al saber que és el seu germà. No s'adapta amb la seva família i això es manifesta en la seva crueltat i la falta de tendresa. Representa els nens petits.
Exemple: “Aquells cabells negres i ondats.”
-Armanda: ésel personatge clau de la novel·la ja que és testimoni de tots els esdeveniments. És la minyona dels Valldaura però també l'amant de l'Eladi, del qual està bojament enamorada, també és la confident de la Teresa i la redemptora de la Maria. És una dona senzilla que ens ajuda a entendre millor la novel·la i acabar de lligar caps.
Exemple: “L'Armanda s'havia convertit en la persona de confiança de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Poemas
  • Poemas
  • Poemas
  • Poemas
  • Poemas
  • Poemas
  • Poemas
  • Poemas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS