Poema2014

Páginas: 6 (1284 palabras) Publicado: 20 de diciembre de 2014
HISTÒRIA DEL MÓN CONTEMPORANI:
BALANÇ DELS SEGLES XVIII I XIX
L’ANTIC RÈGIM
Quins són els tretes bàsics d’aquest període a nivell polític, social I econòmic?
Polític: Monarquia absoluta, el rei tenia el poder absolut, hereditària i de dret diví.
Social: Societat dividida en dos grups: privilegiats (noblesa i clero) i els no privilegiats (l’estat popular o Tercer Estat).
Econòmic:Agricultura de subsistència, l’activitat més important. Periòdicament hi havia crisis de subsistència. Terra en mans de la noblesa i clero. Un sistema econòmic de transició del feudalisme al capitalisme.
Quines son les causes principals de la crisi de l’Antic Règim?
Intens impuls demogràfic i econòmic i el creixement de la burgesia. Durant el segle XVIII va haver-hi canvis importants. La pau a Europa vaafavorir l’augment de la població i la burgesia es va enriquir. Les noves idees de la Il·lustració, que eren contràries a l’Antic Règim, es van difondre i van preparar el camí a les revolucions liberals. Per tant, les principals causes son, el creixement de la burgesia i l’intens impuls demogràfic i econòmic.
Com relacionaries aquestes causes amb el pensament il·lustrat?
El pensamentil·lustrat tenia un caràcter intel·lectual el qual, criticava l’absolutisme, plantejava la divisió de poders, va començar el mètode científic, defensava la raó, assumia el coneixement i defensava la tolerància.

LA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL:
Del taller a la fàbrica: els canvis en els mitjans de producció i les seves conseqüències més immediates:
La Revolució Industrial suposa la fi de la mà d’obraexercida per el treball manual i la fi de la tracció animal, sent substituïts per maquinària per la fabricació industrial i el transport de mercaderies i passatgers. Les conseqüències de passar d’una ecònomia agrícola a una nova d’industrial són: un gran creixement de la població, de la producció (cal destacar James Watt i la màquina de vapor), i noves classes socials

Trets fonamentals del liberalismeeconòmic i el capitalisme:
El liberalisme econòmic es basa en que les forces del mercat són les que estableixen els preus i els salaris. Es considera que la participació de l’Estat en l’activitat econòmica ha de ser la mínima possible.
El capitalisme és el règim econòmic basat en el predomini del capital com a element de producció i creador de la riquesa sense quasi intervenció del Estat.Quins són els canvis socials més profunds en aquesta època?:
D’una banda, la Urbanització, en disminuir el sector agrari i augmentar el sector industrial, que va lligada a una diversificació de la població activa. D’altra banda trobem el naixement d’una societat capitalista dividida en classes, en què tots els individus s’equiparan davant la llei, però igualment hi ha una divisió social entrela burgesia i el proletariat.

Bases de la societat contemporània: un món urbà i industrial:
Els inicis de la nostra època, la Contemporània, es veuen marcats per les transformacions accelerades que van succeir a la Revolució Industrial. Aquestes transformacions van ser la causa de la Revolució Liberal i el naixement del nacionalisme. La societat de classes va crear el naixement del MovimentObrer com a distinta alternativa del capitalisme.

LA REVOLUCIÓ FRANCESA: LIBERALISME I NACIONALISME AL S.XIX:
Bases de la il·lustració. Configuració d’un nou model polític.
 La il·lustració és un corrent filosòfic, polític i social que va aparèixer al Regne de França, al Regne Unit i a Alemanya. Posteriorment es va expendre a altres parts d’Occident durant el segle XVIII, fins a la RevolucióFrancesa.
Els pensadors de la il·lustració deien que la raó humana podia combatre la ignorància i la tirania. Per tant construir un món millor. Aquesta va tenir una gran influència en aspectes econòmics, polítics i socials de la època.
Aquest moviment va ser impulsat per una serie de pensadors francesos principalment. Entre altres els més destacats foren: Denis Diderot, Montesquieu, Rousseau...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS