Poesia lírica

Páginas: 7 (1720 palabras) Publicado: 4 de mayo de 2013
LA POESIA LÍRICA
La poesia lírica té el seu màxim explendor durant l’època d’Ocati August i la majoria de poetes lírics s’inspiren en els poetes grecs arcaics com Alceu, Safo i Anacreont. Dintre de la poesia lírica es crea una escola: POETAE NOVI, que s’inspira en els poetes alexandrins i el poeta més destacat és CATUL. Va morir molt jove i se’n conserven 113 poemes i la major part d’aquests sónmolt curts i es poden classificar pels que parlen pròpiament per:
- Dedicats a Lesbia (Clòdia): Clòdia era l’esposa del governador de la Gàl•lia Cisalpina. Catul s’enamorà bojament d’aquesta dona, famosa per la seva bellesa i tambés per haver protagonitzat escàndols de tota mena. Amb ella va viure moments d’intensa passió, però també grans deseganys. Per fugir d’aquest turment amorós, va prendrepart en una exhibició a Bitínia i en tornar a Roma decidí trencar definitivament amb Clòdia.
- Dedicats a amics i enemics: El seu major enemic i a qui li dedica més poemes és Cèsar.
- Epitalamis.
El màxim exponent de la poesia lírica va ser HORACI.
HORACI: Vida i obres
Quin Horaci Flac va néixer a Venúsia l’any 65 aC. Era fill d’uns esclaus emancipats. Anà a l’escola a Roma i, més endavant,el seu pare l’envià a Atenes on va estudiar filosofia i perfeccionà els seus coneixements. Entre els joves romans que estudiaven a Grècia, hi predominava un esperit republicà, i quan Cèsar fou assassinat, Brutus hi va reclutar homes pel seu exèrcit. Horaci s’hi va enrolar i va prendre part en alguns combats; però, després de la derrota de Brutus, desistí i tornà a Roma. El seu pare havia estatmort i els seus béns, confiscats. El poc temps lliure que tenia, el dedicava a escriure poesia i es va fer amic de poetes ja coneguts, com ara Virgili. Aquest li presentà el poderós conseller d’August, Mecenes, i poc després Horaci entrava a formar part del seu cercle. Durant un temps Mecenes es va desentendre d’aquell jove, però més tard, ja convençut de la vàlua d’Horaci, li obrí les portes des seucercle, i iniciaren així una amistat que només la mort trencaria. Horaci morí l’any 8dC, pocs mesos després de la mort del seu amic i protector Mecenes.
Les primeres obres d’Horaci foren els Epodes i les Sàtires. L’obra Epodes és un recull de disset poemes breus sobre temes molt diversos, un dels més coneguts és el Beatus ille. Després escriu dos llibres de Sàtires que apleguen uns trenta poemesde temes molt variats, on critica la societat d’una manera amable. També va escriure les Odes, un recull de composicions líriques que seguien l’estil de Catul i que pretenien rivalitzar amb la poesia lírica grega, els tòpics que hi apareixen són: aurea mediocritas, carpe diem, locus amoenus, fama perenne, al•legoria de la nau. Posteriorment, Horaci va escriure dos llibres d’Epístoles literàriesadreçades a diversos amics, especialment a Mecenes. Cal destacar en aquest conjunt de carte la famosa Epístola adreçada als Pisons o art poètica, en què explica com ha de ser ua bona composició poètica. Inspirada en Plató i Aristòtil, aquesta epístola inclou, en els sus 500 versos, un conjunt de consells i normes generals sobre la forma i la composició de l’obra literària. L’emperador Augustapreciava l’obra d’Horaci i va voler que fos ell el poeta que, amb motiu de la celebracó dels ludi saeculares, escrivís l’himne, el Cant Secular (Carmen Saeculare).
Horaci i els tòpics
-Beatus ille. Sempre va elogiar la tranquil•litat que comporta viure al camp enfront de la neguitosa vida de la ciutat.
-Carpe diem. Conscient de la rapidesa amb què passa el temps era partidari d’aprofitar tots elsmoments de la vida.
-Aurea mediocritas. Elogiava la moderació de les coses i els petits plaers de la vida quotidiana, i refusava les ambicions desmesurades i les enveges, perquè, al cap i a la fi, tots morim; la mort és l’única que no fa distincions.
-Al•legoria de la nau. La nau ha d’estar ben agafada pel timó perquè no es descontroli el seu trajecte.
-Locus amoenus.
-Fama perenne. Fama...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • poesia lirica
  • POESÍA LÍRICA
  • Poesia lirica
  • Poesia lirica
  • Poesías Líricas
  • Poesia Lírica
  • la poesía lirica
  • Poesia lírica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS