Poesia llatina - literatura universal

Páginas: 6 (1456 palabras) Publicado: 9 de diciembre de 2011
Poesia Llatina

Roma va crear la seva poesia basant-s'en els grecs. L'Eneida , de Virgili, és considera la primera obra mestra de la literatura llatina, i va ser escrita pocs anys abans de l'era cristiana, a la manera dels cants èpics grecs, per narrar els peripècies d'Enees, sobrevivent de la guerra de Troia, fins que a dalt a Itàlia. L'edat d'or de la poesia llatina és la de Lucreci i Catul,nascuts en el segle I aC, i de Horaci (mestre de l'oda ), Properci i Ovidi. Catul va dedicar tota la seva poesia a una benvolguda a la qual deia Lesbian. Els seus poemes d'amor, directes, simples i intensos, fou admirar els poetes de tots els temps.

Virgili
Va néixer el 15 d'octubre de 70 a. de C. en una granja propera a Màntua. Es va traslladar a Cremona per cursar els seus primers estudis,allí va romandre des de l'edat de 12 anys, després va ser a Milà i amb 17 anys a Roma per continuar la seva formació. Allí va aprendre retòrica i filosofia. Després de la guerra civil entre Julio Cessar i Pompeu, es va expropiar la granja de la família. Els seus amics ho van presentar a Octavi, qui era a punt de ser l'emperador Augusto. Mecenes, principal ministre d'Augusto, va anar el seu milloramic. Gràcies a la seva generositat va poder consagrar-se enterament a la literatura. Va estudiar als poetes grecs. Seguint a theocritus com a model, va escriure la seva "Ègloga", poemes pastorals. Per suggeriment de Mecenes va escriure un treball en l'art del cultiu i els encants de vida campiña va cridar els "Georgicos". Un any després inicia la seva gran obra, la "Eneida". Va prendre com a heroial Troiá Enees, suposadament fundador de la nació Romana. Havia consagrat més de deu anys a aquest treball quan, en una visita a Grècia, va contreure una febre fatal. En el seu llit de mort va pregar que la "Eneida" es destruís. El poema, publicat després de la seva defunció, va exercir una influència tremenda en literatura. Dante ho va venerar com a mestre i ho va representar com la seva guia enla "Divina Comèdia". Chaucer, Spenser, Milton, i Tennyson també ho van fer. La seva obra més representativa d'aquest gènere són les Bucòliques: són deu poemes d'una extensió mitjana d'un centenar de versos, inspirada en la poesia de tipus pastoril. Alterna els monòlegs amb els diàlegs posats en boca de pastors que ens expliquen els seus cuitas amoroses, en un to artificios i elegant. La sevacomposició és molt elaborada, mostra gran sensibilitat dels sentiments i un gran domini de la versificació.
Les seves obres són les següents;

.- Les Bucòliques
.- L' Eneida:
.- Les Geórgicas
-. Un conjunt d'obres menors conegut, des que Escalígero li va donar aquest nom en la seva edició de 1573, com Appendix Vergiliana, atribuïda a Virgili en l'Antiguitat, però de l'autenticitat de la qualdubten bastants especialistes moderns, en la qual es recullen poemes com Culex, Dirae, Aetna, Ciris, Catalepton, Cataleptum, Moretum, Copa, Elegiae in Maecentatem.
.- En el Culex ("Mosquit"), aquest alerta en un somni al pastor que ho va matar que en picar-ho li va salvar la vida, i per això el mosquit es veu honrat amb una tomba pel pastor.
.- Les Dirae o "Malediccions" són pronunciades perl'amant d'una terra que ha hagut d'abandonar (arrabassada per uns veterans de l'exèrcit romà); la seva enamorada Lydia s'és honrada per un poema d'amor que porta el seu nom i un elogi del camp on ella vivia.
.- El Aetna, consagrat al volcà Etna
.- El Ciris: evocació de la metamorfosi en ocell (Ciris) de Escila, filla del rei de Mègara.
.- El Catalepton, manojo de poemes curts, dels quals algunssemblen autèntiques obres de joventut de Virgili.

En una fase posterior, s'ha afegit encara a aquesta col·lecció:

.- La Copa: poema que porta el nom d'una ballarina siriana que convida a un viatger en plaure de veure-la ballar a la seva casa.
.- Les Elegiae in Maecentatem: peça necrològica que refereix les últimes paraules de Mecenes, benefactor de Virgili, dirigides a l'emperador Augusto....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Literatura-Poesia
  • Literatura universal
  • literatura universal
  • Literatura Universal
  • Literatura Universal
  • Literatura universal
  • Literatura universal
  • Literatura Universal

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS