poesia trobadoresca i més

Páginas: 6 (1388 palabras) Publicado: 17 de diciembre de 2014
Literatura
La poesia trobadoresca
1.6. Llegeix els fragments del poema “El dia que us vaig veure” i, desprès, completa mb les expressions adequades el comentari següent. Recorda que pots consultar les explicacions que apareixen al llarg del text.
“El dia que us vaig veure” és una cançó d’amor cortès composta pel trobador Guillem de Cabestany. Com sol ser habitual en aquest gènere de la poesiatrobadoresca, el jo poètic es dirigeix a la senyora de la cort o del castell; per això, tal com correspon a un vassall, l’anomena i la tracta de vos. Malgrat la distància social entre els dos protagonistes, el poeta afalaga la fent lloança de la seva , la seva cortesia i la seva . Tot seguit, li declara el seu amor lleial i li suplica, per pietat, que vulgui anomenar-lo amb unadeclaració de simple amistat.
1.7. Llegeix el fragment del poema que comença “Cançoneta lleu i plana” i, desprès, completa, amb les paraules adients, el comentari següent.
“Cançoneta lleu i plana” és un sirventès que va ser compost pel trobador Guillem de Berguedà. Es tracta d’un atac i una sàtira contra els seus enemics més odiats, el noble Ponç de Mataplana del qual Berguedà depenien per raóde certs feus. En les tres primeres coples, el trobador acusa al marquès de fals i es mofa del seu lamentable aspecte físic: en la primera diu que és un traïdor; en la segona diu que té la boca esdentegada perquè va perdre tres dents en un accident; en la tercera, diu que està esguerrat d’un braç: el té inútil, encongit i immòbil com un cabiró de biga. Al final de cada copla, apareix la tornadade la cançó, que són els dos versos del refrany que exposen el motiu principal del sirventès: la falsedat de Ponç de Mataplana.
1.8. Repassa les explicacions sobre la poesia trobadoresca. Després, completa aquests enunciats:
a) En la societat feudal, els nobles es dedicaven a l’administració de las seves propietats i vivien en palaus o castells; en canvi, els serfs i les serves es dedicaven aconrear la terra i vivien en cabanes fetes de fang i de fusta.
b) Segons els cànons de la cortesia, un cavaller cortesà havia de ser valent generós, gentil, lleial i elegant.
c) La poesia trobadoresca era una poesia aristocràtica perquè reflectia fidelment la vida, l’ambient social i els valors de la noblesa que feia vida en una cor feudal.
d) La manera com els trobadors tracten les relacionsentre homes i dones és innovadora perquè l’home manifesta el seu amor més profund i suplica a la dona que l’accepti com a vassall; en canvi, en la literatura antiga, sovint l’home la rapta i se l’enduu com si és tractés d’un objecte.
e) L’activitat pròpia d’un trobador consistia a compondre; en canvi, l’activitat pròpia d’un joglar consistia a interpretar i recitar.
f) A partir del segle XII elspoetes catalans no tan sols componien les seves poesies a la manera dels trobadors occitans, sinó que també la van adaptar a la seva llengua.
9. Repassa les explicacions de les pàgines 181/182.
a) Per què els poetes catalans del segle XIII i segle XIV componien les seves poesies a la manera dels trobadors? Per què aquests poetes van adoptar fins i tot la seva llengua?
Els poetes catalans delsegle XIII i XIV componien les seves poesies a la manera dels trobadors per raons de prestigi, per la proximitat geogràfica, l’afinitat lingüística i per els lligams polítics i econòmics.
b) Fins a quin segle es mantingué aquesta situació? Qui va ser el primer poeta que escriví la seva obra en llengua catalana?
Aquesta situació es mantingué fins el segle XV. El primer poeta en escriure la sevaobra en llengua catalana va ser Ausiàs March.
Ramon Llull
1.14. Repassa el contingut de la unitat. Després corregeix els errors que hi ha en aquestes afirmacions:
a) Ramón Llull, de jove era un noble de la cort del cavaller Jaume II, es dedicava a escriure cançons d’amor cortès.
b) Als trenta anys va abandonar a la seva família i a la vida cortesana per tal de dedicar-se a la vida religiosa i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Poesia trobadoresca i ramon llull
  • Poesia trobadoresca
  • Poesia trobadoresca
  • Poesia Trobadoresca
  • Poesia trobadoresca
  • Poesia trobadoresca
  • Poesia Trobadoresca
  • Poesia Trobadoresca

OTRAS TAREAS POPULARES

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS