Poesia Trobadoresca

Páginas: 5 (1018 palabras) Publicado: 5 de octubre de 2012
LA POESIA TROBADORESCA
LA VIDA DELS TROBADORS
1. A quines zones d’Europa es va donar la poesia trobadoresca?
La poesia trobadoresca es va donar als territoris occitans i catalans.
2. En quins segles?
La poesia trobadoresca apareix entre el segle X i el segle XIII.
3. Quina diferència hi havia entre un “poeta” i un trobador”?
La diferència entre un poeta i un trobador és que un trobadorcomposava els poemes en llengua vulgar, sobretot en occità, en canvi, un poeta escrivia els poemes en llatí.
4. Quants trobadors es coneixen?
Es coneixen aproximadament 320 trobadors.
5. Tireu una de les 4 activitats següents:
Activitat 3: Guillem de Berguedà.
Guillem de Berguedà neix al 1138 i mor al 1196. És el trobador del qual ens han arribat és textos. Al 1138 apareix per primera vegada laseva signatura junt a la del seu pare. A l'entorn de 1170 escriu una bona part de les seves poesies, el que més utilitza és la cançó i el sirventès. Al 1175 va ser empresonat per matar a Ramon Folc III de Cardona, va haver d’amagar-se i fugir de Catalunya. Durant els 7 següents anys va fer peregrinatge a Santiago de Compostela. Els darrers anys es caracteritzen per la seva intervenció en leslluites feudals en territori català.
ELS JOGLARS
• Trobeu a quines activitats, literàries o no, es dedicaven els joglars.
Els joglars eren els que cantaven els poemes que composaven els trobadors. També hi havia joglars que feien activitats molt diverses, com cantar els temes dels trobadors, fer jocs de mans, acrobàcies, fer de periodistes, etc. A vegades un joglar podia convertir-se en trobador icantar ell mateix les seves composicions o també podia tenir la opció de donar les seves composicions a un altre joglar perquè las cantés.
ELS GOLIARDS
• Escolteu aquest fragment del més famós dels poemes goliàrdics, el Carmina Burana. Després cerqueu què significa el nom del recull de poemes i de quins temes parlen.
El terme Carmina ve del llatí carmĕn carmĭnis, "cant" o "càntic" i burana ésl'adjectiu gentilici que indica la procedència: "de Bura" (ciutat alemanya de Beuern, a Baviera). Per tant el significat del nom és: "Cançons de Beuern".
En aquest recull de poemes criticaven als estaments socials, els que tenien una posició més alta i sobretot al clergat. Feia referència sobre el goig de viure, de la natura i de l’amor carnal. També tractava l’interès pels plaers terrenals.L’HERETGIA CÀTARA
1. A L'Ocell de Foc s'expliquen algunes característiques de l'heretgia dels albigesos. Llegiu aquest fragment i contesteu al portafolis les següents qüestions:
1.1 Per què es deien albigesos i què vol dir càtars?
Es deien albigesos perquè eren d’Albí, la ciutat on més abundaven aquests heretges. Càtars vol dir purs, són els qui dins d’un grup pensaven diferent iconsideraven dolent tot allò que era material, sensible, que podem tocar i veure.
1.2 Quins aliments no tastaven?
No tastaven mai aliments d’origen animal, ni llet, ni ous ni mantega.
1.3 Com vestien?
Portaven un hàbit amb una creu a cada cantó, una era blanca i l'altra negra ja que la seva doctrina ensenyava que dues forces lluiten per senyorejar el món: el bé i el mal.
1.4 Fixeu-vos en el mapa del'expansió del catarisme. Quines regions contemporànies van estar sota la influència dels càtars?
L'Àsia Menor, els Balcans, el nord d'Itàlia, Occitània, Renània, Xampanya i Catalunya van estar sota la influència dels càtars.
ELS GÈNERES DE LA POESIA
Arrossega els conceptes de la dreta fins que els aparellis amb les definicions de l'esquerra.
CANÇÓ: Gènere més característic de la líricatrobadoresca. És usat per a la manifestació dels sentiments amorosos.
SIRVENTÈS: Usat per a expressar la ira, l’odi, l’atac personal i, de vegades, les idees polítiques i la polèmica literària.
PLANY (o PLANH): Destinat al lament per la mort d’una persona (normalment un gran senyor feudal).
ALBA: Mostra el disgust dels enamorats per l’arribada del dia, perquè s’hauran de separar després d’haver...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Poesia trobadoresca
  • Poesia Trobadoresca
  • Poesia trobadoresca
  • Poesia trobadoresca
  • Poesia Trobadoresca
  • Poesia trobadoresca
  • poesia trobadoresca i més
  • La poesia trobadoresca

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS