poesiA

Páginas: 7 (1524 palabras) Publicado: 20 de enero de 2014
Joan Maragall recull una temàtica molt amplia i variada en els seus poemes, recull tots els temes més representatius de la poesia: la natura, l’amor i la llegenda. Tot i que el tema més important i més representatiu del poema de la vaca cega és la natura. Aquest tema és un dels més utilitzats per Joan Maragall.
En aquest poema l’autor ens vol transmetre la bellesa i la natura a través d’un ésservivent, la vaca. Joan Maragall, ens mostra els sentiments, les vivències i les emocions humanes que viu a través del poema i el seu protagonista.
Aquest poema consta de cinc estrofes, les tres primeres de tres versos, la quarta de quatre i l’última de deu. Els versos són llargs, d’art major i decasíl•labs. Encara que no abunden les figures retòriques, podem trobar l’enumeració a la quartaestrofa i, durant tot el poema, la personificació, amb la qual la vaca adopta emocions i sentiments propis d’un ésser humà.
Joan Maragall i Gorines va ser un poeta català. La seva poesia passa per dues etapes o corrents, la vitalista i la decadentista. El poema de La vaca cega el va escriure un estiu, de vacances a Sant Joan de les Abadesses. La seva temàtica es molt variada, trobem poesies sobre lanatura, la llegenda, l’amor, el cant de la seva terra i la seva ciutat, i els elements espirituals. El poema del que parlarem, tracta sobre la natura. El poeta veia en la natura la posibilitat de vida, de salut, de regeneració i d’energia vital.
El poema La vaca cega, com hem dit avans, tracta la temàtica de la natura. És un poema del grupPirinenques dins del llibre Poesies. En la poesia el poetaens diu el que veu i ens comunica les emocions que li produeix el paissate. Així, ens explica els moviments d’una vaca, cega d’un cop de roc d’un vailet de Sant Jon de les Abadesses, els detalls descriptius del autor són els que reflecteixen la emoció sentida.
El poema està compost per versos decasíl•labs llargs, d’art major i pel que fa a la rima, els versos són blancs ,encara que hi hanalgunes rimes assonants. El poema s’estructura de la següent manera, hi ha tres tercets i un quartet i per últim una dècima reial. En la primera estrofa ens presenta al personatge, una vaca, un animal irracional però aquí amb cateoria humana i les paraules que utilitza el autor són curtes per reproduir l’imatge de la vaca caminant lentament. A la segona estrofa ens explica la causa de la situaciótràgica: en la tercera estrofa, l’autor mira d’intensificar la situació tant tràgica evocant o recordant moments passat amb el present. A la quarta estrofa, ens torna a situar en la tragèdia. I per últim la cinquena estrofa,que es pot dividir en tres moments. Una característica del poema es que desapareix el jo narrador, i ens descriu el paissatge i el que veu com un espectador de l’escena.
Laconclusió que podem treure del poema és que l’autor ens intenta transmetre la bellesa del paissatge a partir de la personificació de la vaca com a ésser representatiu de la natura i la té en compte com si poguès sentir les emocions que les persones sentim. També ens presenta la vaca com cega i ens explica com va a veure aigua. L’aigua és el simbol de la vida, així que ens presenta aquesta tragèdiaparal•lelament amb la vida i ens intenta dir que ara la vaca va topant amb tota els element que avans per a ella eren vida però que ara són elements de mort. Encara, tot i així, la vaca prefereix viure :”Però torna, abaixa el cap a l’aigua, i beu calmosa”.
Joan Maragall (Barcelona, 1860-1911), conegut popularment com a poeta, és també autor d’assajos d’interès ideològic, cultural i polític, i detraduccions. D’esperit romàntic i partícep del moviment modernista, la seva teoria de la “paraula viva” en poesia no tan sols té una significació estètica sinó també humana, ja que entén el fet poètic com a manifestació natural, no elitista, pròxima a la societat i capaç d’influir-hi. La seva producció poètica compta amb poemes tan difosos com Cant espiritual, El cant de la senyera, La vaca cega, La...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Poesia
  • Poesia
  • Poesia
  • Poesia
  • Poesia
  • Poesia
  • Poesía
  • Poesias

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS