Poesía épica latina

Páginas: 9 (2238 palabras) Publicado: 5 de marzo de 2012
El naixement de la literatura llatina.
El naixement de la literatura llatina respón a un procés molt ampli: es va gestar a imitació de la literatura grega. A partir de la influència múltiple rebuda a Itàlia per diverses víes:
- La Magna Grècia (s. VIII aC havia estat colonitzada massivament per grecs i a principis del s. III havia estat conquerida pels romans; per tant aquest territori va serla primera porta per la qual va entrar la cultura grega a Itàlia).

-La conquesta de Macedonia (168 aC): Quan els romans conquereixen Macedonia traslladaren la biblioteca reial de Pella a Roma, biblioteca que contenia milers de volums de la literatura grega.

-La conquesta de Grècia (Acaia 146 aC) Quan Roma va invair Grècia va topar del tot amb la cultura grega; admirada, s'impregnà de lesseves llegendes, la seva literatura, la seva religió, etc. I de fet, ja diu Horaci: "La Grècia conquerida, va conquerir al seu ferotge vencedor i portà les arts al rústic Laci"
("Graecia capta ferum victorem cepit et artes intulit agresti Latio")

-133 aC el rei de Pèrgam, Àtal II, va morir i va alegar per testament el regnat de Pèrgam a Roma. A partir d'aquest moment molts habitants de laciutat de Pèrgam migraren a Roma en busca de fortuna, per exemple, eln filòsof de Estoic Cràtes de Malos, que tenia una escola de gramàtica a Pèrgam, on ensenyava fonamentalment els poemes homèrics, ja que veia en ells un saber universal, anar a Roma a impartir classes.

En definitiva, la literatura llatina podem dir que deriva de la grega perque es va crear a imatge i semblança d'ella. Els primerslliterats llatins apareixeren al s. II aC i ho faran escribint poesia èpica admirats davant del prestigi d'Homer.

Poesia Èpica
El primer poeta èpic romà va ser Livi Andrònic. Capturat quan era nen a la colonia grega del sud d'Italia, Tarent, al 272 aC. Va ser portat a Roma com a esclau d'un senyor que el va convertir en mestre dels seus fills i que finalment el va alliberar. Com a llibert vaobrir una escola a Roma on ensenyava la llengua grega a partir dels textos d'Homer.
Per poder comptar amb un text bilingüe que l'ajudes en la seva tasca va traduïr al llatí l'Odissea en versos saturnis i li donà el nom de "Odusia".

El següent autor fou Gneu Nevi. Va viure en temps de la primera guerra púnica i es va dedicar exclusivament a escriure poesia, Va composar un poema èpic de caràcterhistòric anomenat "Poenicum Bellum", que narra la guerra contra els cartaginesos, en la qual va participar, i es remonta a l'antiga llegenda de l'heroi troià Eneas i dels seus amors amb la reina dels cartaginesos Dido .
Nevi aprofità el tràgic desenllaç dels amors d'Eneas amb Dido , la reina dels cartaginesos, per a justificar la causa de les guerres púniques. El poema està composat en versossaturnis.

Quint Enni 239-169 aC), Nascut a la Magna Grècia, prop de Tàrent, va ser un home de formació totalment grega que va convatre a la segona guerra púnica i que després va treballar a Roma com a professor de grec. Va escriure un extens poema anomenat "Annales", format per 18 llibres dels quals no en queden mes de 600 versos. Emulant Nevi, els 6 primers llibres descriuen els origensllegendaris de Roma a partir de la llegenda d'Eneas fins a la primera guerra púnica; en els llibres següents narra breument la segona guerra púnica, perque la seva mort va posar fi prematurament al seu poema. El títol de l'obra recorda el resum que els pontífixs donaven annualment sobre els succesos que afectaven a roma; i es que el poema sembla més respondre a una voluntat d'historiador que de poetaèpic. El més d'estacable d'aquest poema és que va ser compost en hexàmetres, el vers propi dels poemes homèrics.

La culminació de la poesia èpica romana va arribar de la mà del que serà el més gran poeta de la literatura llatina, Publius Vergilius Maro ( Virgili).
Nascut l'any 70 aC a l'aldea de Audes, propera a la ciutat de Màntua, en territori de la gala sesalpina, en el si d'una familia...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Poema Épico o Poesía Épica
  • la poesía epica
  • Poesía Epica
  • Poesia Epica
  • Poesia épica
  • poesía épica
  • La poesia epica
  • Poesia Epica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS