politica segle xviii

Páginas: 6 (1349 palabras) Publicado: 4 de noviembre de 2014
LA POLÍTICA AL SEGLE XVIII
L’absolutisme polític
La Il·lustració
El despotisme Il·lustrat
L’ABSOLUTISME POLÍTIC:
Durant el segle XVIII d. C. l’absolutisme, caracteritzat per la reunió de tots els poders de l’estat en mans del rei, va ser el sistema polític de gairebé totes les monarquies europees, excepte de Regne Unit, on el rei estava limitat per la llei i el parlament.
Els trespoders (legislatiu, executiu i judicial) estaven en mans dels reis que creien que tenien aquest poder procedent de Déu, per tant només havien de donar explicacions a Déu, i els governats anomenats súbdits no intervenien en el govern, ni tenien cap dret.
Per tal que el poder arribes a tots els racons del regne, els monarques absoluts van desenvolupar una burocràcia enorme i un exercit molt poderós.Per pagar aquestes despeses els reis necessitaven cada vegada més diners, que obtenien dels impostos que satisfeia el tercer estat, perquè els privilegiats no pagaven impostos.
Lluis XIV, rei de França
El parlamentarisme anglès:
Enfront de la difusió de l’absolutisme europeu a Anglaterra es va desenvolupar un sistema polític molt diferent. Els reis anglesos també van intentar establirl’absolutisme, però el parlament no els va permetre. El conflicte entre el rei i el parlament va acabar amb l’expulsió de la dinastia dels Stuart i el triomf de la monarquia parlamentària de Guillem d’Orange. D’aquesta manera a Anglaterra es va imposar la separació de poders. De manera que el parlament es reservava el poder legislatiu, el rei el poder executiu i el poder judicial mantenia el seu poder apart. Els ciutadans anglesos tenien garantits un seguit de drets i llibertats.
LA IL.LUSTRACIÓ:
Al segle XVIII es va desenvolupar un moviment intel·lectual, la Il·lustració, que va fer una profunda critica a l’Antic Règim. La Il·lustració va significar un canvi de mentalitat molt important i serà la llavor dels canvis que es produiran posteriorment amb el liberalisme.
Els il·lustrats van criticarel sistema estamental tan tancat i els privilegis d’uns pocs. Ells proposaven que el progrés social dels individus depengués de la seves capacitats i els seus esforços personals.
Els pensadors il·lustrats partien de tres principis:
1.- L’aplicació de la raó ha de ser la base per analitzar la societat i conduir aquesta al progrés de la humanitat. Calia rebutjar les qüestions que s’acceptavennomés perquè era tradició, si no s’adaptaven a la raó.
2.- L’ésser humà era el centre de les seves teories. Defensaven que les persones tenen un drets naturals que cap poder podia suprimir. Per tant, lluitaven per la llibertat i la igualtat de tots els éssers humans.
3.- Afirmaven que la tolerància havia de ser la base de la convivència humana i de la felicitat.
Els tres il·lustrats mésimportants van ser Rousseau que defensava la sobirania nacional del poble, Voltaire que defensava que calia limitar el poder de la monarquia amb el Parlament i que els privilegiats també havien de pagar impostos i Montesquieu que defensava la separació de poders.
-2773117368DIVISIÓ DE PODERS
Poder legislatiuPoder Executiu Poder Judicial
Elabora noves lleisGoverna l’estatJutja el compliment de leslleis
Modifica o deroga les lleisDirigeix la política exterior Castiga els crims
S’encarrega de la seguretat Preveu els abusos de poder pública de l’executiu
PARLAMENTREI O PRESIDENT DE TRIBUNALS
LA REPUBLICA I GOVERN
0DIVISIÓ DE PODERS
Poder legislatiuPoder Executiu Poder Judicial
Elabora noves lleisGoverna l’estatJutja el compliment de les lleis
Modifica o deroga les lleisDirigeixla política exterior Castiga els crims
S’encarrega de la seguretat Preveu els abusos de poder pública de l’executiu
PARLAMENTREI O PRESIDENT DE TRIBUNALS
LA REPUBLICA I GOVERN

1643187239146
35433831189900
46129997785652561562734833545907392927
EL DESPOTISME IL.LUSTRAT:

El Despotisme il·lustrat:
Alguns monarques van governar seguint consells i recomanacions dels pensadors...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • imperis colonials segle XVIII
  • les armes del segle XVIII
  • Segle xviii
  • Formes D'Ajut Social Al Segle Xviii
  • Exercici Unitat 1 El Segle XVIII
  • El segle XVIII
  • LAS REVOLUCIONES POLITICAS DEL SIGLO XVIII
  • Política En España Siglo Xviii

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS