portada

Páginas: 3 (533 palabras) Publicado: 21 de septiembre de 2013

|


INDEX
1. Introducció
Pàg. 3
2. Vitamines en els humans
Pàg. 3
2.1. Vitamines liposolubles
Pàg. 3
2.2 Vitamines hidrosolubles
Pàg 41. Introducció
Les vitamines són substàncies químiques que no es sintetitzen en l’organisme i que es troben en petites quantitats en els aliments. Són indispensables per a la vida, lasalut, l’activitat física i quotidiana.
Les vitamines són substàncies nutritives naturals, presents als aliments. Només quan una alimentació defectuosa o una malaltia ens priven d’una aportacióvitamínica adequada, el metge recorre a subministrar-nos aquestes vitamines en forma de preparats farmacèutics. L’excés de determinades vitamines, sobretot de les vitamines A, D i K, és perjudicial per a lasalut, perquè s’acumulen als teixits greixosos i, en grans quantitats, resulten tòxiques. Això sol produir-se per la ingestió de complexos vitamínics sense control mèdic.
Les vitamines no produeixenenergia, per tant no produeixen calories. Aquestes possibiliten les reaccions químiques provocant l’alliberació d’energia. La funció de les vitamines és facilitar la transformació que segueixen elssubstrats a traves de les vies metabòliques.
La manca de vitamines ocasiona les anomenades malalties per mancança. La deficiència de vitamines s’anomena avitaminosis mentre que el nivell excessiu devitamines s’anomena hipervitaminosi.

2. Vitamines en els humans
Les vitamines estan classificades en hidrosolubles i liposolubles. En els humans trobem tretze tipus de vitamines,quatre liposolubles (A,D,E,i K) i nou hidrosolubles ( vuit tipus de vitamina B i la vitamina C).
Les vitamines hidrosolubles, es dissolen fàcilment en l’aigua. Alguns tipus de vitamines hidrosolubles poden sersintetitzades pels bacteris.
Les vitamines liposolubles són absorbides a través del tracte intestinal amb l’ajuda dels lípids. Tenen més tendència a poder produir hipervitaminosi que les vitamines...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Portada
  • portada
  • portada
  • Porta
  • portada
  • la porte
  • porter
  • Portadas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS