Pot La Ciència Obtenir L'Objectivitat?

Páginas: 2 (301 palabras) Publicado: 23 de junio de 2012
Pot la ciència empírica assolir l’objectivitat?

La ciència és el coneixement assolit per un conjunt d’estructures socials (persones, institucions, trobades,...) que prenen la veritat com adesideràtum per tal d’esbrinar quines afirmacions poden ser qualificades com a científiques. Entenem per objectivitat allò que existeix independentment d’un subjecte i la seva consciència, senseimplicacions emocionals i prejudicis.

Que la ciència pugui reflectir un en si del que les coses són és una afirmació polèmica que la història posa en dubte, en ser ella mateixa una manera d’apropar-se quel’ésser humà projecta sobre la realitat per tal de comprendre-la i explicar-ne el seu comportament. Malgrat aquest inconvenient, la ciència cerca l’objectivitat en la seva expressió lingüística a través dela coherència formal. Les idees no garanteixen aquesta objectivitat, entendre una idea és necessàriament concebre-la com a certa, quan són falses no les podem concebre. La transmissió generacional delconeixement científic mostra l’assimilació i l’aprenentatge del llenguatge objectiu lliure de la sensibilitat particular.

Si admetem que el llenguatge conté una consistència pròpia, la veritatlingüística que cerca la ciència conté una realitat independentment de la nostra cultura, susceptible de ser comprensible. Les teories científiques són vàlides universalment, ben entès que aquestauniversalitat és una aspiració, sense concreció definitiva.

Argumentació, coherència i disponibilitat de formulacions tant contrastables com sigui possible és la finalitat objectiva de la ciència, ja quediscutir sobre formulacions (textos) és més fructífer que discutir sobre conviccions (idees).

L’acceptació de les teories científiques canvia la nostra comprensió, no el camí invers. La ciènciaactual és un conjunt de mètodes, objectius i motivacions molt heterogenis que comparteixen la consistència lògica i la publicitat dels seus resultats. La veritat científica té els seus límits i la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • TRABAJO DE MONOGRAFIA PREVIO A OBTENER EL TITULO DE BACHILLER EN CIENCIAS
  • el arte y la ciencia de obtener lo que deseas
  • poto
  • pote
  • poto
  • poto
  • poto
  • poto

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS