Potencias Europeas

Páginas: 6 (1494 palabras) Publicado: 24 de febrero de 2013
Tema 6 – LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL
Sintetitza
a) Per què es va arribar a un conflicte mundial l’any 1914?
Tant les tensions per controlar els territoris colonials, com les crisis successives als Balcans, van estimular els enfrontaments entre les diverses nacions europees. La rivalitat francoalemanya es va revifar amb la crisi marroquina i la pressió alemanya es va considerar un presagiamenaçador de l’expansionisme germànic i va atiar el nacionalisme a França.
La competència naval entre Alemanya i Gran Bretanya, que s’afanyaven a construir vaixells de guerra, també va augmentar. La desconfiança dels anglesos davant la potència econòmica alemanya aproximava les posicions de França i Gran Bretanya, reforçades per l’aliança francobritànica. Mentrestant França anuncià el suport aRússia en un conflicte als Balcans i l’imperi Rus feia costat al projecte paneslau serbi, oposat als interessos de l’imperi Austrohongarès.
b) Quines etapes va tenir el conflicte i quines en van ser les característiques?
El detonant de la Primera Guerra Mundial va ser l’assassinat de l’arxiduc Francesc Ferran i la seva esposa a Sarajevo. Aquest atemptat el va dur a terme un estudiant bosniàrelacionat amb els grups nacionalistes serbis. Com a conseqüència d’aquesta acció, i animada per Alemanya, Àustria va declarar la guerra a Sèrbia. A partir d’aquest moment es va establir un joc d’aliances entre les potències i en una setmana tot Europa havia entrat en guerra. Rússia es posà del costat de Sèrbia i declarà la guerra a Àustria. Alemanya, aliada d’Àustria, declarà la guerra a Rússia i aFrança. La invasió de Bèlgica per Alemanya va fer que Gran Bretanya entrés en el conflicte al costat de Rússia i França i que declarés la guerra a Àustria i Alemanya.
Durant la guerra de moviments Alemanya va preveure un atac ràpid contra França atacant-la per Bèlgica i Luxemburg. En sis setmanes França capitularia. Les previsions es van començar complint però al cap de poc els francesos vanhaver de retrocedir derrotats. Els exèrcits germànics van avançar sobre Bèlgica i envaïren França sense trobar-hi resistència. Però finalment es van reorganitzar i van aconseguir aturar el progrés alemany amb la batalla de Marne. El resultat d’aquesta batalla va ser molt important. Els francesos, amb l’ajut dels aliats, van aconseguir estabilitzar les posicions i el front va quedar desmobilitzat.Aleshores es va produir la guerra de trinxeres. Les tropes germàniques volien atacar les russes pel front oriental, i aquestes van contraatacar i van enviar el territori austrohongarès. Ràpidament van bloquejar l’empempta dels seus exèrcits i una altra ofensiva austrohongaresa va reconquerir part dels seus territoris.
Més endavant, al 1916, va arribar el conflicte al front occidental. Els alemanysvan iniciar la batalla de Verdun per trencar el front aliat. Però els soldats francesos van aguantar durant més de quatre mesos les escomeses de les tropes alemanyes sense cedir ni un pam de terreny.
Davant la situació de col·lapse, especialment al front oest, els contendents van intentar dur la guerra a nous camps de batalla. Pel maig de 1915 va intervenir Itàlia i d’altra banda l’Imperi Otomài Bulgària al costat dels imperis centrals va traslladar el conflicte als Balcans. Més tard si va afegir Japó. La guerra es va estendre a Àfrica (enfrontament a Togo i Camerun), a l’Orient Mitjà (possessions britàniques) i a l’Extrem Orient (enfrontaments entre Xina i el Japó).
La guerra va arribar al mar. Quan va aparèixer l’anomenada guerra submarina que estenia el conflicte als oceans. Unsubmarí alemany va enfonsar un paquebot britànic i va ser allà quan va entrar Estats Units. Va ser a l’abril de 1917 quan Estats Units va declarar que entrava al conflicte al costat dels aliats. Els imperis centrals no van poder resistir l’envestida aliada.
El 1917 la frustració i el desengany es van escampar per Europa. A banda va esclatar la Revolució Russa i el nou govern soviètic va demanar...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Potencias Europeas
  • Potencias europeas del s xx
  • Europa potencia mundial
  • El Dominio Por Las Potencias Absolutistas Europeas
  • potencias europeas
  • LAS POTENCIAS EUROPEAS
  • Potencias Europeas
  • Las Grandes Potencias Europeas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS