Pràctica

Páginas: 3 (649 palabras) Publicado: 19 de febrero de 2013
El Col·lagen
De Enciclopedia Médica
Saltar a navegación, búsqueda
[pic]


El col·lagen està considerat com l'element estructural més important en els éssers vius coneguts. El col · lagen és laproteïna més abundant en els animals superiors, podent suposar un terç de totes les proteïnes del cos.
Les seves principals propietats són la seva gran resistència a la tensió i la seva relativainextensibilidad.
El col · lagen està format per moltes molècules d'aminoàcids, però podem destacar tres principalment. La glicina, prolina i hidroxiprolina.
La molècula de col · lagen és una estructurahelicoïdal complexa les propietats mecàniques es deuen tant a la seva composició biomecànica, com a la disposició de les seves molècules.


funcions
La seva principal funció és oferir a l'organisme la carcassao matriu de sustentació en la qual prenen forma els òrgans i teixits, ia més és responsable per la fermesa, elasticitat i integritat de les estructures i hidratació del cos, per la transmissió deforça en els tendons i lligaments, per la transmissió de llum en la còrnia, per la distribució de fluids en els vasos sanguinis i conductes glandulars, etc. L'elasticitat i la flexibilitat comú en elsjoves, es deu a l'alt contingut de col · lagen que ells tenen.

Malalties relacionades al col · lagen
Es coneixen alguns dels detalls dels defectes que poden produir-se en la síntesi del col · lagen i enles malalties associades:
 Síndrome d'Ehlers-Danlos: Reben aquest nom un conjunt de com a mínim 10 desordres que són clínica, genètica i bioquímicament diferents, però que es manifesten tots ells peruna debilitat estructural del teixit conjuntiu.
 Osteogènesi imperfecta: Es coneixen almenys 4 malalties amb aquest nom caracteritzades per fractures múltiples i deformitats.
 Escorbut: Resulta de ladeficiència de vitamina C en la dieta, amb la qual cosa no pot formar-se la hidroxiprolina ja que l'enzim lisil-oxidasa necessita aquesta vitamina com cofactor. El col · lagen dels malalts de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Practicas
  • Practicas
  • Practicas
  • Practica
  • Practica
  • Practica
  • Practica
  • Practicas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS