PRACTICA_2_CONSTITUCIO_DE_1931_2014 15

Páginas: 9 (2129 palabras) Publicado: 19 de octubre de 2015

PRINCIPIS I INSTITUCIONS CONSTITUCIONALS - ACTIVITAT 2
Antecedents històrics de la Constitució espanyola:
La Constitució republicana de 1931

Llegiu els articles que es reprodueixen a continuació de la Constitució de la II República espanyola de 1931 i contesteu les raons següents:

1. Com es defineix la forma territorial de l’Estat?
Art. 1: estado integral compatible con la autonomia demunicipios y regiones. Esta reconeixent l'autonomia. hi haura dos tipus
La forma territorial de l'Estat es defineix a partir de l'art. 8 del Títol Primer. En aquest s'exposa que dintre dels límits territorials, l'Estat estarà format per municipis mancomunats en províncies i per les regions constituïdes en règim d'autonomia (art. 11). Per una altra banda, els territoris sota protectorat espanyol delnord d'Àfrica tindran un règim autònom que estarà relacionat directament amb el Poder central.

organitzacio politica propia + autonomia politica q es diferent de lautonomia administrativa

No és present a les contitucions i espanya estat unitari i normalment centralitzat. Quan hi ha una certa descentralitzacio en favor dels municipis i les provincies es als periodes progressistes (reconeixenautonomia local). Les forces mes progressistes de la societat estaven als poders locals. Donar poder als municipis dona mes força al progressisme.
L'únic intent d'anar a un estat amb descentralitzacio politica es el projecte de forma federal (1873) i després la constitucio republicana de 1931


2. Com s’organitza el poder legislatiu? Quina és la posició del President de la República i la seva relacióamb el parlament i el govern? (És a dir, quina és la forma de govern?)
legislatiu: art 51-53 unicameral: cortes = congreso de los diputados (ara es congreso+senado)
President de la republica -> cap d l'estat
Com s'escull? x doble via: sistema mixt de presidencialisme i parlamentarista: diputats /compromissaris (sofragi universal) (67 a 51)
Relacio amb el govern : nomena el president del govern

3.Quin significat té la introducció d’un Tribunal de Garanties Constitucionals?
art. 121 TGC -> es un tribunal constitucional. s'indtroudueix per primer cop a espanya la justicia constitucional o control de constitucionalitat com a sistema concentrat
funcions molt amplies: control lleis / proteccio drets ciutadans / conflictes de competencia o territorials

4. El contingut de l’article 125 implicaque es tracta d’una Constitució rígida o flexible?

Rigida perque hi ha una clausula de reforma que diu qui pot iniciar una reforma.

TEXT DE LA CONSTITUCIÓ REPUBLICANA DE 1931 (EXTRACTES)

TÍTULO PRELIMINAR
Disposiciones generales
Artículo 1. España es una República democrática de trabajadores de toda clase, que se organiza en régimen de Libertad y de Justicia. Los poderes de todos susórganos emanan del pueblo. La República constituye un Estado integral, compatible con la autonomía de los Municipios y las Regiones. La bandera de la República española es roja, amarilla y morada.
Artículo 2. Todos los españoles son iguales ante la ley. (…)
TÍTULO PRIMERO
Organización nacional.
Artículo 8. El Estado español, dentro de los límites irreductibles de su territorio actual, estaráintegrado por Municipios mancomunados en provincias y por las regiones que se constituyan en régimen de autonomía. Los territorios de soberanía del norte de África se organizarán en régimen autónomo en relación directa con el Poder central.(…) 
Artículo 11. Si una o varias provincias limítrofes, con características históricas, culturales y económicas, comunes, acordaran organizarse en región autónomapara formar un núcleo político administrativo, dentro del Estado español, presentarán su Estatuto con arreglo a lo establecido en el Artículo 12.
En ese Estatuto podrán recabar para sí, en su totalidad o parcialmente, las atribuciones que se determinan en los artículos 15, 16 y 18 de esta Constitución, sin perjuicio, en el segundo caso, de que puedan recabar todas o parte de las restantes...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • 15-15-15-
  • 15
  • 15
  • 15
  • 15
  • 15
  • Sonido 15
  • 15

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS