Pregunta clau tema 6. Societat i moviments socials al segle XIX

Páginas: 25 (6079 palabras) Publicado: 21 de noviembre de 2013
Tema 6. Societat i moviments socials al segle XIX
Pregunta clau  Per què es van enfrontar anarquistes i marxistes en la Primera Internacional?
1. Identifica cadascun dels documents i sintetitza’n el contingut. (pàg. 139)
Document 1
Al següent document trobem una imatge en la qual observem un accident laboral al que semblen ser unes mines, per la obscuritat i el fum de fons. En aquestatrobem dos homes auxiliant al company el qual es trobava ferit. Algunes de les causes dels accidents eren les dures jornades de treball les quals oscil·laven entre 12 a 14 hores durant 6 dies a la setmana, el proletariat es trobava explotat, a més a més, se li sumaven les males condicions de vida: manca d’higiene, mala alimentació, etc... les quals provocaven una major vulnerabilitat a l’horad’emmalaltir. Davant aquestes condicions, al segle XIX el proletariat va començar a estimular ànims de protesta, reivindicant-se mitjançant moviments marxistes i anarquistes.

Document 2
Ens trobem davant una font secundària la qual ens parla sobre la principal causa de la divisió de l’AIT entre marxistes i bakunistes, al 1.872. Els marxistes eren partidaris de la creació d’un partit polític obrer, adiferència dels bakunistes que rebutjaven aquestes tesis i acaben expulsats. Per aquest motiu els bakunistes van crear la seva pròpia associació anomenada Internacional Antiautoritària, fins que l’any 1.881 va dissoldre’s.

Document 3
El text és una font primària que trobem a les Actes del Congrés Obrer de Barcelona, al 1.870. Aquest ens parla sobre la ideologia anarquista, reclamantl’abolició de tots els Estats i criticant els Internacionals pels seus ideals d’arribar al poder polític. D’altra banda pretenen realitzar una política obrera, reunint tot el proletariat per dur a terme una revolució social amb la finalitat d’aconseguir la igualtat entre classes socials.

Document 4
Ens trobem davant una font primària la qual ens explica algunes de les idees polítiques que trobem alPrograma del Partit Socialista al 1.888. En primer lloc creuen que el poder polític ha de recaure sobre la classe treballadora. En segon lloc consideren que els factors de producció (terra, treball i capital) han d’estar en mans d’un col·lectiu i no ha de ser propietat d’individus que puguin costejar-los. Per últim, pretenen abolir totes les classes socials amb la finalitat que hi hagi una sola classetreballadora lliure i igualitària.

Document 5
En aquest document trobem una il·lustració on observem a l’alemany Karl Marx dins un despatx escrivint, suposadament, un dels seus manifests. Marx junt a Friedrich Engels són els autors del manifest on es recull la ideologia comunista.




Document 6
Aquest document és una carta de Bakunin a Rubicone Nabruzzi escrita al 1.872, per tant, ésuna font primària de l’època. En aquesta Bakunin critica a Marx, acusant-lo de comunista autoritari ja que pretén una dictadura del proletariat mitjançant la política. D’altra banda els Marxistes pretenen que l’Estat sigui l’únic propietari de la terra i dels diners. A diferència dels marxistes, els anarquistes pretenen una igualtat social mitjançant l’abolició de l’Estat, per així aconseguir lallibertat d’associacions obreres emancipades d’aquest.

Document 7
El document és una font secundària on és parla actualment de l’anarquisme d’aquella època a Espanya. Aquest ens explica que la causa del fort arrelament i la forta influència de l’anarquisme al país és degut tant a la facilitat de comprensió dels seus ideals per part de la població com de la decepció amb els partits polítics.Els ideals també predominen als treballadors tèxtils catalans, relacionat amb el començament de la ideologia republicana federal a Catalunya.
Davant de les dificultats de la classe obrera per associar-se, l’anarquisme és mostrava molt més àgil a l’hora d’organitzar-se i reunir-se.

Document 8
La taula que trobem és una font secundària de l’any 1.977. Aquesta ens mostra el percentatge...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Societat i moviments socials al segle xix
  • Societat i moviments socials al segle xix
  • Societat i moviments socials al segle XIX
  • PREGUNTA CLAU TEMA 6
  • pregunta clau tema 6
  • pregunta clau tema 6
  • Treball Socials MOVIMENTS OBRERS DURANT EL SEGLE XIX
  • INDUSTRIALITZACIÓ I SOCIETAT EN L’ESPANYA DEL SEGLE XIX

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS