Preguntes DIP

Páginas: 11 (2609 palabras) Publicado: 21 de marzo de 2013
PREGUNTES CURTES DIP


GES 1

1. Enumera i descriu breument les principals aportacions normatives de la Pau de Westphalia (1648) al dret internacional públic.
La Pau de Westphalia significa el començament del dret internacional públic. La seva aportació principal va ser la igualtat sobirana entre Estats, mantinguda fins avui en l'ONU. Però també la llibertat religiosa dels Estats, laigualtat entre Estats independentment a la seva grandària o forma política, el reconeixement a la possibilitat d'entaular tractats per qualsevol estat, sigui el que sigui la seva grandària, i la creació d'un incipient sistema de seguretat europea.
Fonamentalment s'abandona l'estructura jeràrquica sota el domini del Vaticà i s'estableix un ordre internacional d'igualtat entre Estats.

2. Enumera idescriu breument les principals aportacions normatives de la Carta de les Nacions Unides (1945).
A més de la continuïtat en el dret internacional anterior, les aportacions principals són les següents:
Prohibició de l'amenaça i la força armada. Monopoli en l'ONU, amb excepció de la legítima defensa.
Principi de lliure determinació dels pobles.
Protecció de la dignitat humana i de drets humans.Un sistema global de manteniment de la pau.

3. Què és la subjectivitat en dret internacional i qui es pot considerar subjecte del dret internacional?
La subjectivitat en dret internacional implica la possibilitat de subscriure tractats internacionals, de mantenir relacions amb altres subjectes d'aquest dret internacional, el ius legationis, que permet enviar representants, la capacitat generalper participar en relacions jurídiques de dret internacional, i la capacitat d'aplicar les regles del ius in bell en participar en un conflicte armat.

Poden ser subjecte del DIP els Estats, però també les organitzacions internacionals.

4. Quin és el model de recepció i jerarquia dels tractats internacionals a Espanya?
La CE promulga que els Tractats seran incorporats a l'ordenament internamb la seva publicació, de forma automàtica o gairebé semiautomàtica. Encara que sembla que la incorporació és automàtica, precisen d'un acte: la publicació, en el BOE o en el *DOUE, si són de fonts de dret de la UE.

En quant a la jerarquia, es troben en una posició intermèdia: per sobre de les lleis per principi lex specialis però han de ser sempre interpretats des del punt de vista de laConstitució.

5. Quin valor tenen els tractats internacionals vàlidament publicats a l’ordenament jurídic d’Espanya?
Un tractat internacional, una vegada ratificat i aprovat, necessita de la seva publicació (en el BOE o *DOUE) conforme a la CE. En aquest moment estan integrats i incorporats a l'ordenament jurídic espanyol, i són aplicables directament, considerant que tenen un valor supralegal(encara que han de ser interpretats constitucionalment). Per a la seva modificació o derogació, haurà de seguir-se el dret internacional o les normes contingudes en els mateixos tractats.

Jeràrquicament es troben per sobre de les lleis ordinàries per principi de lex specialis, no per derogar o anul·lar la legislació interna, que no es veu afectada d'aquesta manera pels tractats. Són els jutges elsque han de triar l'aplicació de la norma interna o, preferentment el tractat internacional (o la norma interna interpretada segons aquest).



GES 2

6. Enumera i descriu breument els elements que determinen l’existència d’un Estat.
Tres elements:
Territori: Una superfície geogràfica dins de la qual s'exerceix l'autoritat estatal. No existeix un límit màxim ni mínim ni s'exigeix unadelimitació clara de la frontera, però sí una certesa que existeix un territori clar en el qual exerceix aquesta autoritat estatal.

Població: Una població, resident al territori, sobre la qual exerceix l'autoritat estatal. La nacionalitat és la que constitueix el vincle jurídic.

Govern: Una organització de poder que exerceix l'autoritat estatal sobre la població, al territori. Ha de ser efectiu...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • preguntas DIP
  • Preguntas Examen Dip
  • Dipas
  • Dipas
  • Dip Le
  • Dipa
  • Dipos
  • DIP

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS