prehistoria

Páginas: 11 (2750 palabras) Publicado: 28 de noviembre de 2013
Prehistòria (llatí, præ = abans grec, ιστορία = història) és un terme utilitzat sovint per a descriure el període anterior a la història escrita. Paul Tournal va encunyar originalment el terme Pré-historique en descriure les troballes que havia fet a les coves a l'Occitània. Es va popularitzar en francès a la dècada del 1830 per a descriure el temps anterior a l'escriptura, i va introduir-se al'Anglès per Daniel Wilson al 1851. S'ha constatat que els primers territoris on es van trobar els primers textos escrits va ser a la zona del pròxim orient, "Mesopotàmia", en unes tauletes d'argila on l'escriptura era en forma de jeroglífics.[cal citació]


Stonehenge, Anglaterra, erigit per gent neolítica fa 4500-4000 anys. L'arqueologia és sovint un camp important quan es tracta d'entendre laprehistòria
La Prehistòria es pot fer retrocedir fins al començament de l'univers mateix, encara que el terme és més utilitzat per a descriure períodes de quan ja hi havia vida a la Terra; els dinosaures poden descriure's com a animals prehistòrics i els homes de les cavernes es descriuen com a gent prehistòrica. Normalment el context determina el període temporal geològic o prehistòric ques'utilitza, p.e. "simi Miocè prehistòric", pels volts de 23 - 5.5 Milions d'anys enrere, o "Homo sapiens del Paleolític Mitjà", 200.000 - 30.000 anys enrere.
Perquè, per definició, hi ha registres no escrits dels temps prehistòrics, (o com a mínim encara no n'hi ha cap de conegut fins avui en dia) la informació que coneixem sobre el període temporal és extreta dels camps de la paleontologia, biologia,palinologia, geologia, arqueoastronomia, antropologia, arqueologia i d'altres ciències naturals i socials. En societats on la introducció de l'escriptura és relativament recent, històries orals, coneixement del passat que ha passat de generació en generació, conté registres dels temps "prehistòrics".
El terme va esdevenir menys estrictament definit al segle XX mentre la frontera entre història(interpretació dels registres escrits i orals) i d'altres disciplines va esdevenir menys rígid. Evidentment avui en dia la majoria d'historiadors es recolzen en proves de moltes àrees i ells mateixos no necessàriament es restringeixen en el període històric i en fonts codificades de comunicació escrites, orals o d'altres simbologies; a més a més, el terme "història" és utilitzat cada cop més enlloc de "prehistòria" (p.e. Història de la Terra, història de l'univers). Tanmateix, la distinció es manté important per a molts escolars, particularment a les ciències socials. Els principals investigadors de la prehistòria Humana són arqueòlegs prehistòrics i antropòlegs físics que utilitzen l'excavació, l'examen geogràfic, i l'anàlisi científic per revelar i interpretar la natura i comportament dela gent preculta i inculta.
La prehistòria humana difereix de la història no només en termes de cronologia sinó en la forma que tracta les activitats de cultures arqueològiques més que nacions amb nom o individus. Restringit a restes materials més que registres escrits (i evidentment només aquelles restes que han sobreviscut), la prehistòria és anònima. Per això, els termes de referènciautilitzats pels prehistoriadors com Neandertal o Edat de Ferro són etiquetes modernes i arbitràries, la definició precisa del qual és sovint subjecte de discussió i argumentació.
La data que marca la fi de la prehistòria, que és la data quan els registres històrics escrits va esdevenir un recurs acadèmic útil, varia de regió a regió. A Egipte s'accepta generalment que la prehistòria es va acabar pelsvolts del 3200 aC mentre a Nova Guinea la fi de l'era prehistòrica es fixa molt més recentment, al 1900.
Taula de continguts [amaga]
1 Períodes
1.1 Edat de Pedra
1.1.1 Paleolític
1.1.2 Mesolític
1.1.3 Neolític
1.2 Edat del Bronze
1.3 Edat del ferro
2 Prehistòria, Història i Arqueologia
3 Evolució de la societat prehistòrica
4 Economia
5 Civilitzacions de la prehistòria
6 Prehistòria...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Prehistoria
  • Prehistoria
  • La Prehistoria
  • La Prehistoria
  • la prehistoria
  • Prehistoria
  • prehistoria
  • La Prehistoria

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS