Prejuicios

Páginas: 14 (3270 palabras) Publicado: 17 de octubre de 2012
Introducció
- que son els prejudicis
- barri, segregacio, etc
Abans de realitzar la visita (19.04.2012)
El barri que he decidit treballar pel treball dels prejudicis de l’assignatura d’Epistemologia ha sigut ‘’La Mina’’. Les raons són bastant òbvies per qualsevol barceloní que conegui mitjanament la ciutat: és un suburbi que té molta mala fama i que corren històries de tot tipus sobredrogodependència, prostitució, immigració i un llarg etcètera de notícies esgarrifoses que no conviden precisament a conèixer-lo.

Personalment, em fa molta por visitar el barri, però crec que fer-ho suposarà desfer aquesta imatge tan negativa que tinc d’ell, i alhora, un acte de creixement personal molt important, un acte de valentia que potser no tothom està disposat a fer. Hi han moltes‘’anècdotes’’ que m’han arribat sobre ell: per exemple, els constants tirotejos entre bandes que es produeixen, morts per arma blanca, atracaments, l’elevat nombre de població gitana –a la qual tinc un cert rebuig–, o l’alt grau de pobresa que contribueix a un major nombre d’atracaments. M’han arribat a dir que és millor no passar en cotxe per allí, i en cas de fer-ho, estar escoltat per la policia.

Jo, com apersona, sóc una mica poruc i desconfio bastant d’aquelles persones que considero que s’allunyen una mica del sistema establert avui en día, no només a Espanya, sino a gran part del món. He tingut experiències personals que han contribuït a aquesta por i desconfiança envers a aquestes persones, com ara gitanos o sudamericans. A tall d’exemple, m’han intentat atracar tres vegades. La primera vegada,uns gitanos ens van començar a perseguir a mi i a un amic i ens deien que els hi donguéssim les nostres pertinences; les altres dos vegades, anava sol pel parc de La Maquinista i una banda de sudamericans em va intentar robar. Quan penso en aquestes vivències, encara se’m fica la pell de gallina.

Retornant als prejudicis que tinc sobre el barri de La Mina, conec persones que habiten en labarriada i m’han explicat la seva experiència com a ciutadans. M’han corroborat l’alt índex de población immigrant i gitana, les altes taxes de drogodependència i d’atracaments, i els tirotejos, que segons elles, es donen puntualment. M’han explicat que hi ha zones que són més perilloses que d’altres, i que en horari diürn no és gaire perillós passejar-hi, però que en canvi, és millor no anar-hi denit. La informació que més m’ha sobtat de totes les anècdotes que han compartit amb mi, ha sigut que no és tan perillós com sembla, que els rumors exageren i deformen molt la realitat, i que ha patit un canvi positiu important aquest barri. Resulta que a la dècada dels 90 sí que era extremadamente perillós, però que avui en dia la violència ha disminuït.

Davant del cúmul de prejudicis, històries ianècdotes que envolten aquest misteriós barri, decideixo començar a cercar informació de cara a la imminent visita a aquest.
La Mina és un barri que pertany al municipi de Sant Adrià de Besós encara que limita amb Barcelona. Aquesta barriada és el resultat d’una actuació sorgida el 1969 que tenia com a objectiu acabar amb nuclis ‘’d’infrahabitatges’’ a l’àrea de Barcelona, com el Camp de laBota, la Perona, Can Tunis, etc. La construcció va ser molt ràpida i es van reallotjar grups de població amb molts déficits. El 1975, la Mina tenia més de 15.000 habitants i 2.029 habitatges. Tot i així, la manca de coordinació de les actuacions i el difícil compromís d’inversió a llarg termini no han permès que es produís un canvi efectiu de la situació social del barri, al llarg dels anys 80 i 90,tot i que actualment s’ha posat en marxa un Pla de Transformació i s’ha creat un consorci per dur-lo a terme.
Fent referència a la descripció sociodemogràfica, és un barri amb una alta densitat de població –500 habitants per hectàrea, sent 221 la de Barcelona– del qual, un 30% és d’ètnia gitana. La població és molt jove en comparació amb la població de Barcelona: més del 50% dels...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Prejuicio
  • Los Prejuicios
  • prejuicios
  • Prejuicio
  • Los prejuicios
  • El Prejuicio
  • Los prejuicios
  • Prejuicio

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS