Premià història

Páginas: 19 (4654 palabras) Publicado: 3 de diciembre de 2014
PREMIÀ HISTÒRIC

Índex

Índex 1
Presentació 2
Recull històric 4
Valoració personal 19
Bibliografia 20



Presentació

Aquest treball sobre la memòria històrica del nostre poble és una mena de resum que engloba diversos espais que van ser importants durant la Guerra Civil i el Franquisme.
El que hem fet ha estat buscar informació sobre aquestes dues etapes a Premià de Mar pertrobar fets, personatges i llocs importants sobre els quals després hem fet una tria com a resum històric premianenc.
En el següent mapa hi podem trobar 4 tipus diferents d'informació:
En blau: els espais, llocs, fets i personatges sobre els quals hem trobat informació i els podem situar al mapa.
En taronja: els espais, llocs, fets i personatges sobre els quals només tenim informació.
En verd: elscarrers que tenien noms representatius de la època i que després els han canviat el nom.
En lila: els successos generals del poble que no es situaven en un lloc concret.
Sant Cristòfol de Premià (Premià de Mar), començava la seva existència l’any 1836, desprès de segregar-se de Sant Pere de Premià (Premià de Dalt). Més enllà de la llibertat la nova població no tenia, literalment on caure morta,i això va donar lloc a situacions molt escabroses.
Al principi de la Guerra Civil no hi hagué grans canvis en la vida a la vila, però a mesura que els nois eren enviats al front i passava el temps, la guerra i les relacions es van anar endurint. El Comitè de Mílicies Antifeixistes local, va assassinar molta gent, i al poble això no li agradava, encara que els nacionals fossin pitjors. Tothomhavia d'escollir costat. Es va col·lectivitzar tot: fàbriques, conreus agrícoles, botigues, barberies…
El 27 de gener de 1939 van entrar tropes de soldats italians, la divisió Littorio,  a Premià i ningú va oposar cap resistència. Aquell mateix dia els soldats es van fer amb la fàbrica de pneumàtics, on es troba avui la metal·lúrgica, i s’hi van quedar. També es van establir a la Salle i en altrescases del poble com a hostes distingits. Aviat van entrar forces nacionals i van crear un govern municipal falangista. Aquests van aconseguir molts nous membre. La gent s’hi apuntava per seguretat, conveniència o convicció. A part, els nacionals van detenir 30 persones acusades de col·laborar amb la República. Van fer molts escorcolls, buscant llibres prohibits i persones contràries al règim. Com aanècdota, en un escorcoll es va trobar una còpia de “El Capital”, de Karl Marx, però es va deixar a la biblioteca perquè l’amo hi havia escrit “III año triunfal. Viva Franco. Arriba España”.
Durant la postguerra hi va haver repressió, com a tot arreu; detencions a la nit, consells de guerra sumaríssims, pallisses als detinguts, anys de presó als republicans... La majoria dels casos jutjats vanser castigats amb presó, tot i que 2 persones van ser afusellades i una altra va morir a la presó.
En els anys següents a la Guerra Civil hi va haver molta fam i molta escassetat dels aliments bàsics. Era normal que la gent mengés  pells de patates, garrofes o fulles de coliflor. Els italians, de la divisió Littorio, donaven llaminadures als nens. Inclús van arribar a donar pots de macarrons per apal·liar la seva fam.


Recull històric

1. ASSÍS:
L'any 1887 es va crear una comissió de Pares per negociar l'establiment d'un centre d'ensenyament religiós per a nenes. Aquesta comissió es va reunir el 23 de desembre d'aquell any amb mossèn Manel Seda, rector de la parròquia de Sant Cristòfol , i va decidir contactar amb la Congregació de Germanes Caputxines de la Mare del Diví Pastor queserien les que més tard fundarien l’escola Assís. El primer de gener de 1888 arribaven a l'estació de Premià de Mar quatre monges de l'ordre per començar el curs escolar, tal i com volien els pares. En un principi el col·legi va ser instal·lat al carrer de Sant Cristòfol número 35, que aviat es va quedar petit i hagueren d'annexionar la casa del costat. No va ser fins l'any 1902 que compren un...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia de los premios nobel
  • Historia De Los Premios Nobel
  • Historia De Radio Premio 103.9
  • Historia Premio Nobel
  • Historia de los premios nobel
  • Historia premios nobel
  • Premios
  • premio

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS