Preparaci Control Entreguerres 4t ESO 2015 1

Páginas: 18 (4441 palabras) Publicado: 14 de julio de 2015
Preparació control Entreguerres 4t ESO 2015
1. Llegeix el text i contesta a les preguntes:
La doctrina del feixisme
El feixisme nega que el nombre, pel simple fet de ser el nombre, pugui dirigir les societats humanes; nega també que aquest nombre pugui governar mitjançant una consulta periòdica; afirma la desigualtat irremeiable fecunda i beneficiosa dels homes, no es pot anivellar mitjançantel fet mecànic i extrínsec com és el sufragi universal. Es poden definir com règims democràtics aquells en què, de tant en tant, es dóna el poble la il·lusió de ser sobirà, però la veritable i afectiva sobirania resideix en altres forces (...).
Mussolini. La doctrina del feixisme, 1932
1.1. Què opina Mussolini sobre la democràcia? Argumenta la teva resposta. Mussolini opina que la democràcia ésuna manera de fer veure al poble a si mateix com un sobirà del règim democràtic, encara que la veritable i afectiva sobirania resideix en altres forces. De manera que tot el poble té el mateix dret a l’hora de votar sigui el que sigui el nivell de vida de cadascú. Mussolini té una mala opinió sobre això. Ell pensa que ni hauria d’haver sufragi universal ni eleccions periòdiques per elegir al seulíder, és a dir, tot ho hauria fer el mateix líder.
1.2. Què opina sobre la igualtat entre les persones? Que no hauria de haver sufragi universal. Argumenta la teva resposta. No tothom ha de tenir els mateixos drets a l’hora de votar, ja que cada persona, té uns coneixement diferents que el dels altres i pot ser que políticament parlant, algú o alguna persona voti inconscientment, i això no és unjoc.
1.3. Quina definició dóna de la democràcia? Aquesta: “Es poden definir com règims democràtics aquells en què, de tant en tant, es dóna el poble la il·lusió de ser sobirà, però la veritable i afectiva sobirania resideix en altres forces (...).”
1.4. Qui és l’autor del text? Mussolini. Quins càrrecs va ocupar? Cap del govern italià. Com va arribar al poder? A les eleccions del 1922, el partitfeixista només va aconseguir 22 diputats en un Parlament de 500. Però aquell mateix any, anunciant la incapacitat del govern per mantenir l’ordre davant les vagues expandides per les forces d’esquerra (obrers), Mussolini va exigir al rei que li entregués el govern. Per demostrar la seva força, va organitzar una marxa sobre Roma acompanyat de 300000 camises negres (grups paramilitars amb els qualspretenia frenar l’auge del moviment obrer, oposant-se violentament als sindicats obrers i als seus líders). El mes d’octubre, el monarca, pressionat per les forces conservadores i aconsellat pels alts càrrecs militars, va nomenar Mussolini cap de govern. Quina era la seva ideologia? Feixisme.
1.5. Què va ser la “Marxa sobre Roma”? Quines conseqüències va tenir? Quan Mussolini li va exigir al rei queli entregués el govern, per tal de demostrar la seva força, va organitzar una marxa sobre Roma acompanyat de 300000 camises negres (grups paramilitars amb els quals pretenia frenar l’auge del moviment obrer, oposant-se violentament als sindicats obrers i als seus líders). Les conseqüències van ser en part, fer repensar al rei sobre el fet de entregar-li el govern a Mussolini, i finalment se’l vaentregar.
1.6. Com va ser el govern de Mussolini?
Es van restringir les llibertats individuals. / Es va perseguir als adversaris polítics. / Es va atorgar prioritat a l’Estat per sobre de l’individu. / El poder residia en elits no escollides democràticament. / Mussolini va assumir tot el poder.
1.7. Quina era la situació d’Itàlia entre 1919 i 1922?
La I GM va deixar greus seqüeles a Itàlia:Indústries inutilitzades, elevat deute exterior, inflació. / Decepció pels acords de pau (territoris). / Inestabilitat política (governs que canvien sovint). / Por a la revolució, vagues, ocupació de terres...
2. Llegeix el text i contesta a les preguntes:
La marxa sobre Roma
Aquesta nit, les esquadres han procedit a la destrucció dels espaiosos locals de la Confederació Provincial de les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • 1 CONTROL DE CALIDAD CLASE 2015
  • CONTROL 1 Operaciones Y SCM TP58 1 2015
  • PROYECTO CUERPO 2015 4T
  • Preparaci Ex Men 4t D ESO Octubre 2013
  • Control 1 Intro Ec 2015 1 Sem S8 PAUTA
  • CONTROL 1 A 2015 1 M2
  • Preparaci Sessi Avaluaci 1
  • Preparaci Control De Catal Unitat 06

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS