Presocraticos

Páginas: 5 (1237 palabras) Publicado: 28 de septiembre de 2013
Filosofia Tema 1: Els Presocràtics

1.1 El pas del mite al logos.
L’origen de la filosofia occidental es relaciona amb el pas del mite al logos, és a dir, la situació progressiva de les explicacions mítiques ( narracions de aspecte sagrat que expliquen l’origen , la naturalesa, i el funcionament de la realitat a través de l’acció d’éssers sobrenaturals) per les explicacions racionals(recerca de lleis necessàries i universals a partir de l’observació dels fenòmens naturals). El pas del mite al logos suposa la substitució del dogmatisme per una actitud crítica, la creença pel raonament, la seguretat pel risc.

1.2 Context històric dels presocràtics.
La primera de les societat que pensava , raonava fora dels esquemes que hi havia establerts va ser la societat grega, cap al s.VI a.C.En concret, els primers filòsofs sorgeixen de la ciutat de Milet, una de les colònies gregues situades a Jònia ( Turquia) on es va donar una gran activitat comercial però també molts intercanvis d’idees pel fet de ser una zona on s’apleguen persones de diferents cultures.

1.3. La physis i el principi de totes les coses (arkhé).
La naturalesa ( physis) va ser l’objecte de les primeresinvestigacions filosòfiques . En concret, els presocràtics, es van plantejar el problema de “l’arkhe”, és a dir, l’existència d’un principi o element que compon tot el que existeix. Aquest “arkhe” està situat en l’origen de tot , és l’element que conté totes les coses i determina les característiques i els processos als quals estan sotmesos tots els objectes


1.4 Escola deMilet
Tales de Milet: Es considera el primer filòsof de la història .Els seus pensaments els coneixem per referencies d’altres autors, ja que dels seus escrits no se n’ha conservat res. Va desenvolupar una teoria general sobre la naturalesa (Física) basada en designar l’aigua com a “ARKHE” ( pel fet de ser l’element essencial per a la vida que es manifesta en estat sòlid, líquid i gasós)Anaximandre de Milet: Va ser el deixeble de Tales però no va acceptar l’arkhe” d’aquest (l’aigua) per ser un element massa determinat. Ell considera que l’”arkhe” és l’apeiron (substància indeterminada que, com no és res concret, ho pot ser tot). A l’igual que Tales, Anaximandre és un autor monista (accepta un únic principi), materialista i determinista ( tots els canvis es produeixen de forma necessària, seguint un ordre que podem descobrir gràcies a la nostra capacitat racional).
Anaxímenes de Milet: Va ser deixeble de Anaximandre , però també va rebutjar la teoria del seu mestre. El seu “arkhe” és el aire ( vapor aqÜos). Aquest principi no es tan determinat com l’aigua de Tales ni tan indeterminat com “l’apeiron” de Anaximandre.

1.5 Hèraclit d’Efes
À Efes (nord de Milet , Jònia) vanéixer Heràclit , un dels pensadors més complexos de l’antiguitat, anomenat també l”Obscur”. S’han conservat d’ell milers de fragments.
Heràclit parteix de la visió de la realitat a través dels sentits (canviant, inestable, etc) i cerca , a través de la raó, un principi lògic que permeti explicar els canvis que s’observen en la realitat. Així, arriba a la conclusió que existeix un Logos o RaóUniversal que ens permet entendre el funcionament de la realitat (definida com una constant lluita que dona lloc a l’harmonia). Considera que l’”arkhe” és el foc, element que mostra el principi i els dons inestables de la realitat.
1.6 Escola de Pitágores
Pitágores va néixer cap al 570 a.C a Samos , però va emigrar al sud d’Itàlia.
Si els jònics es caracteritzen per una visió monista i biologista, dela naturalesa, els pitàgores defensen una visió dualista i matemàtica. Consideren que “l’arkhe” son els nombres i les matemàtiques, entesos no com a entitats abstractes , sinó com a elements materials, amb un sentit quantitatiu i qualitatiu. L’estudi de les matemàtiques evidencia l’ordre intern de les coses, és a dir, quina proporció i quin nombre regeix cada cosa.
D’altra banda, els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • los presocráticos
  • Presocraticos
  • Presocraticos
  • los presocraticos
  • presocraticos
  • Presocraticos
  • Presocraticos
  • Los presocraticos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS