Presoner- Jordi de Sant Jordi

Páginas: 3 (534 palabras) Publicado: 13 de enero de 2014
Presoner- Jordi Sant Jordi

Vocabulari
Desventura  Mala sort, desgràcia
Grillons  Peça de ferro en forma d’arc la qual serveix per subjectar una cadena al coll o a la cama duna persona(presoner).
Brodadura  Ornament fet sobre un teixit amb passades d’agulla emprant fils de cotó, llana, seda, argent, etc.
Conhort  Efecte.
Escorça  Part superior del vestit d’un cavaller, cuiraça.També, part externa dels troncs del arbres.

Comentari
Aquest poema és on Jordi de Sant Jordi exposa les seves peripècies com a cavaller de les campanyes bèl·liques del rei Alfons el Magnànim. El poemaés, doncs, una crònica moral del seu empresonament a Nàpols, on el poeta va ser retingut durant uns mesos i rescatat pel seu rei.
Jordi de Sant Jordi va ser un poeta i militar valencià, nascut alsegle entre finals del segle XIV i el XV. Va tenir el càrrec de palatí i va estar sota la protecció d’Alfons el Magnànim. Participa com a cavaller i queda presoner a Nàpols sota les forces de Sforza.Durant la seva estància, com he dit anteriorment, va escriure un poema, el “Presoner”.
Estem parlant del segle XV, segle d’or en la literatura catalana, favorint al regne valencià.
“El Presoner” estàformat per cinc estrofes de vuit versos cadascuna i una estrofa final, que actua com a tornada, de quatre versos. Els versos són decasíl·labs (4+6) i la rima és consonant.

En la primera estrofa,és on el poeta es declara privat de relacions socials, patrimonials i jeràrquiques (“Deserts d’amics, de béns e de senyor”). La manca d’aquests elements li produeix un desarelament moral que s’agreujaamb la sensació d’haver estat abandonat (“no vei algúque de mé s’haja cura”). Aquesta solitud és conseqüència del seu empresonament (“e soi guardats, enclòs, ferrats e pres”).Es produeix també unaparadoxa en el fet que el rei, el seu senyor, no domina aquesta situació en què es troba el poeta i no pot fer res per solucionar-ho (“me trob del tot en mal poder sotmès”). La seva angoixa, doncs,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El Presoner. Jordi de Sant Jordi
  • Lo Presoner
  • Jordi De Sant Jordi
  • Sant Jordi
  • sant jordi
  • sant jordi
  • Jordi de sant jord
  • Relato "Sant Jordi"

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS