Presucràtics

Páginas: 14 (3312 palabras) Publicado: 11 de noviembre de 2012
Heràclit
• Biografia:

No el presenten d’una manera gaire simpàtica: més aviat ens apareix com un personatge estrafolari. Heràclit apareix en els textos, com un personatge aristocràtic que menysprea a la massa i que està convençut d’expressar una intuïció filosòfica que atenta contra l’experiència dels sentits.

Heràclit va viure el moment de les Guerres Mèdiques amb els Perses.
• La sevacosmologia: El seu arké era el FOC (Monista)



Heràcil defensava que l’ arké de la Physis era el FOC. Deia que el foc era creador i destructor al mateix temps, explicava que tota la vida estava plena de contrast, moviment, transformació.

Creia que, en un principi tota la physis era foc (només havia foc) . Explicava que l’Univers era etern i, en aquest, tots els objectes i esserscanviaven seguin una sèrie d’etapes:






Primer de tot hi havia un (1)foc inicial: va haver una explosió molt forta, ja que hi havia molta concentració de massa i pressió. (2)Expansió de l’Univers: en aquesta fase, es creaven les galàxies, les estrelles els plantetes... i s’anaven expandint, cada vegada les galàxies se separaven cada cop més. (3)S’atura l’expansió: arriba un moment, on lesgalàxies no es poden separar més. (4)Replegament de l’Univers: es torna a ajuntar totes les galàxies, plantetes, estrelles... Fins que hi ha tanta massa i tanta pressió que provoca una explosió, així originant un altre cop, (1)el foc inicial.



• Teoria del moviment:

És aquella teoria filosòfica que afirmava que la realitat (el món) canviava constantment. Aquesta teoria va néixer ambHeràclit i Parmènides al segle VI a.C.

Plató i Aristòtil

Actualment, no forma part de la filosofia. Al segle XVII, durant la Revolució Científica, la van separar de la filosofia i va entrar a formar part de la física.

Descàrtes i Galileo van ser dos autors i científics molt importants que van traduir la teoria del moviment amb càlculs matemàtics i a partir d’aquell moment es va estudiar apartir de fórmules matemàtiques (símbols).



• Teoria del moviment segons Heràclit d’Efès: Heràclit és el filòsof del canvi, del moviment.

Les 2 frases més conegudes d’Heràclit són:

- “Tot flueix”. Tot està en costant moviment. Ell defensava que tot es trobava en estat de canvi continu. Per Heràclit tot es troba en “estat de flux”.

- “No ens podem banyar dues vegades al mateix riu”, jaque segons ell, en estar tot sotmès a un canvi continu, ni el riu ni l'home seran els mateixos el segon cop que hi passin.

Aquest afirmava del canvi, o esdevenir, de la realitat, ("Aquest cosmos [el mateix de tots] no ho va fer cap déu ni cap home, sinó que sempre va ser, és i serà foc etern, que s'encén segons mesura i s'extingeix segons mesura. ") que es produeix a causa de:

-Quina és lacausa per la qual no podem percebre el moviment?

Heràclit ho explica dient que a l’Univers existeix un LOGOS= Raó. Aquest es capaç de regular tot el moviment de la realitat conduint a l'harmonia. Aixó és un principi racional.
Per tant, té un ordre : FOC-> EXPLOSIÓ -> TERRA (i torna a començar).
• Teoria del moviment: Teoria Contradicció i el Logos.

Segons la seva EPISTEMOLOGIA, és una deles teories més importants que estudien el coneixement.

La teoria del moviment o la teoria del coneixement es fa dues preguntes:

1.QUÈ PUC CONÈIXER? (3 respostes diferents):

1.1 TOT ES POT CONÈIXER, ENCARA QUE NO SIGUI FÀCIL DE TROBAR (són els més optimistes): Plató, Descartes...

1.2 ES POT CONÈIXER ALGUNA COSA (no es pot conèixer tot però alguna part sí): Aristòtil,[...], Locke, Kant...

1.3 NO ES POT CONÈIXER RES (són els filòsofs més pessimistes,diuen que la raó no pot saber res, aquest fenomen es diu escepticisme ): Hume (escepticisme moderat) i Sofistes (escepticisme radical).

2.COM PUC CONÈIXER? (2 respostes diferents):

2.1 AMB LA RAÓ: RACIONALISME (aquest deia que els sentits enganyes, mai es pot confiar dels sentits, sempre s’ha...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS