Primer De Batxillerat: Resums D'Economia De L'Empresa T.5 I T.6

Páginas: 24 (5910 palabras) Publicado: 22 de octubre de 2012
5.1 L’element humà dins de l’empresa
Importància de l’element humà dins de l’empresa
L’element humà a l’empresa està format per les persones que col·laboren en l’organització i evolució de l’activitat empresarial. Components:
* Empresari: és l’emprenedor que ha creat la seva empresa i que la dirigeix. També podria donar-se el cas en que el propietari de l’empresa no la dirigeixi (autònoms osocis no directors) -> apareix la figura de l’empresari professional: s’encarrega de la gestió i direcció com un projecte professional.
* Treballadors: força de treball de l’empresa. Aporten treball a canvi d’un salari. La capacitació professional i formació defineixen les aptituds que l’empresa necessita per tal que el treball aporti valor a l’activitat empresarial.
L’element humà és elfet diferenciador de les empreses (element únic i irrepetible de l’organització). Màquines, tecnologia... es poden copiar, però un treballador, amb les seves aptituds, formació, experiència, personalitat i habilitats socials són diferents. Si una empresa és capaç de tenir un bon personal, tindrà avantatge competitiu.
El progrés tecnològic i la innovació són una realitat que caracteritza eldesenvolupament de les economies modernes. Les noves tecnologies són més intensives en capital (estalviadores de mà d’obra; processos productius automatitzats i robotitzats) el factor humà no perd importància (punt de vista qualitatiu), cada cop és mes necessària mà d’obra altament qualificada i especialitzada en entorns tecnològics dinàmics i canviants.
A mesura que les organitzacions operen enmercats més competitius (globalitzats i dinàmics) redueixen personal per reestructuracions i modifiquen l’estil de gestió. Els treballadors han de desenvolupar noves aptituds per adaptar-se millor als canvis. Els treballadors haurien de combinar competència tècnica i intel·ligència emocional.
Intel·ligència emocional a l’empresa
Es pot definir com l’hàbitat que es permet conèixer i dominar els nostrespropis sentiments, interpretar o afrontar els sentiments dels altres. Altres habilitats que caracteritzen la intel·ligència emocional són: prou motivació, desenvolupament d’empatia i domini de l’estrès.
Un coeficient intel·lectual superior o unes qualitats tècniques molt bones poden ser negatives per a l’èxit laboral en l’empresa moderna si es relacionen amb una baixa intel·ligència emocional:falta de capacitat per acceptar crítiques i consells, dificultat treball en equip...
Els components de la intel·ligència emocional són cinc:
1. Conèixer les pròpies emocions.
2. Conduir les emocions. Ho fan les persones que saben asserenar-se i alliberar-se de l’ansietat, es recuperen amb més facilitat dels problemes de la vida.
3. Automotivació. Persones que saben controlar laimpulsivitat (compleixen objectius)
4. Empatia. Capacitat per reconèixer les emocions dels altres (que volen i necessiten)
5. Conduir les relacions. Actuar segons les emocions dels altres (capacitat de lideratge i popularitat)
5.2 El departament de recursos humans (departament de personal)
Concepte i característiques
És aquell que s’encarrega de tot el que té a veure amb l’element humà del’empresa, independentment del departament en què es trobin.
La manera que té una empresa de gestionar el seu personal influeix molt directament en la seva globalitat. Hi ha diferents models de gestió i estan determinats per la relació entre la participació del treballador i l’autoritat de la direcció. La majoria de les empreses té un departament de personal (gestiona els recursos humans).L’estructura del departament de recursos humans (departament de personal), varia d’una empresa a una altra en funció de la seva dimensió.
Relació del departament de RRHH amb altres departaments de l’empresa
El Departament de RRHH busca que l’element humà sigui el màxim de productiu i eficaç (selecció i contractació dels millors treballadors disponibles per a cada departament) amb l’organització de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • I A T A
  • ACT 6 T
  • estado del yo del primer orden t
  • Química t-6
  • T N 1 6
  • Documento sin t tulo 5
  • Prueba t. normativo 5°
  • 5 Pautas T Cnicas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS