Primera guerra mundial

Páginas: 35 (8591 palabras) Publicado: 16 de noviembre de 2010
LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL

1. CAUSES

La primera guerra mundial va tenir lloc entre 1814 i 1918. La majoria d’historiadors l’anomenen “Guerra Europea” o “La Gran Guerra”. Podríem dir que aquest conflicte tenia 2 tipus de causes:

1. Causes econòmiques: sabem que a partir de 1870 es produeix a Europa l’anomenada Segona Revolució Industrial. Aquesta va suposar l’aparició d’un noucapitalisme, una nova forma d’organització econòmica i sorgeix una nova competència, el que es coneix com a capitalisme financer. Crea una gran tensió i rivalitat entre els estats europeus. La conseqüència més important va ser un augment ràpid de la productivitat, hi havia un excés de productes i això va crear un gran desordre. Va fer que la alta burgesia adquirís molt poder i influencia també vanaconseguir nous mercats on vendre els seus productes. Un segon factor va ser que Alemanya es va convertir en la primera potència econòmica d’Europa i això va crear noves tensions I conflictes, a més a més, una Alemanya que no tenia imperi colonial, que havia de vendre els seus productes. Un tercer factor va ser el que podem anomenar Rivalitat entre imperis colonials que va crear grans tensions entreestats.

2. Causes politiques, ideològiques i culturals: a Europa a finals del s.19 hi havia 5 grans potències que eren 5 grans imperis: Imperi Alemany, Imperi britànic, Imperi francès, Imperi rus, Imperi Austro-Hongarès. A finals del s.19 Alemanya tenia una certa superioritat respecte altres però, tot i així, hi havia una situació d’equilibri inestable però amb moltes tensions. Entre1870 i 1890 tota la política internacional va ser controlada i dirigida pel que era el canceller d’Alemanya, BISMARK. L’objectiu de Bismark era que a Europa hi hagués un equilibri entre aquestes potències, que hi hagués pau i que alemanya no quedés aïllada. Pensava que si aconseguia tot això, Alemanya seria la primera potència i controlaria Europa. Per això l’objectiu va ser establir un sistema deseguretat a Europa, és a dir, establir un conjunt de pactes que fessin que hi hagués una igualtat en benefici d’Alemanya. En el fons, un dels grans objectius de Bismark era que França quedés aïllada de les altres i no es pogués convertir en una amenaça. Bismark va establir els anomenats SISTEMES BISMARKIANS (1870-18___), van ser un conjunt de pactes i aliances entre Alemanya i algunes de les altrespotències europees amb l’objectiu d’aconseguir la pau. El 1r Sistema Bismarkià va estar vigent entre 1873 i 1878. També se’l coneix com el pacte dels 3 emperadors, ja que van pactar l’ Imperi Alemany, l’Imperi Rus i l’ Imperi Austro-Hongarés. Aquest pacte feia que França i Anglaterra quedessin aïllades. Aquest pacte va fracassar per les rivalitats a la zona dels Balcans, que durant aquest períodeserà el punt més conflictiu d’Europa. El 2n Sistema Bismarkià va fracassar també per problemes entre Àustria i Rússia a la regió dels Balcans. El 3r sistema Bismarkia va estar vigent entre 1887 i 1890. Van participar els 3 i es va afegir Anglaterra, amb la qual cosa França quedava aïllada. Però al 1888 va morir el que era l’emperador d’Alemanya, Guillem I, que havia estat un polític moderats’havia entès molt bé amb Bismarck però el nou emperador d’Alemanya, Guillem II, va dur a terme una política més agressiva i creia que era necesari demostrar la força d’Alemanya al món. Des de un primer moment, Guillem II i Bismark no es van entendre. Bismarck va dimitir (1890) i Guillem II governa la política exterior d’Alemanya. Naturalment això va tenir importants conseqüències. Aquesta políticaagressiva va fer que les altres potències tinguessin por d’Alemanya i que, per tant, les altres potències decidissin pactar contra ell. D’aquesta manera al 1892 es va signar un pacte entre França i l Imperi Rus. Es començava a veure que Alemanya era la que quedava aïllada. Al 1904 es va produir un pacte entre Anglaterra i França. Al 1907 es va signar un pacte entre Anglaterra i Rússia. D’aquesta...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia primera guerra mundial
  • Primera guerra mundial
  • Primera guerra mundial
  • Primera guerra mundial
  • La Primera Guerra Mundial
  • La primera guerra mundial
  • primera guerra mundial
  • Ensayo "Primera Guerra Mundial"

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS